Salut reorganitza l'atenció primària per adaptar-la a les necessitats de l'usuari

La conselleria preveu incorporar més de 5.000 metges i un treballador social per cada equip de capçalera


Convertir l’atenció primària (AP) en l’eix central del sistema de salut és un dels objectius més perseguits per la conselleria de Salut. "Repensar l’AP és, en bona mesura, repensar el sistema de salut", ha dit el conseller de Salut, Toni Comín, durant la roda de premsa aquest dilluns, per presentar l’Estratègia Nacional d'Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC).

Per aconseguir-ho, el departament ha anunciat diversos canvis. El primer, passa per ampliar l’equip de capçalera assignat a cada ciutadà. Així, a banda de metges i infermeres, cada nou equip de capçalera estarà format també per un treballador social i un administratiu sanitari. Aquesta mesura preveu augmentar un 50% de treballadors socials per cobrir tots els CAP del territori. Segons la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, aquesta figura “lliga el sector de la salut amb el social” per poder afrontar el problema de l'envelliment de la població i la cronicitat.

5.000 professionals més

Amb un pressupost de 397 milions i un increment de prop de 5.300 professionals sanitaris es vol aconseguir situar al pacient en el centre del sistema."El repte és fer un sistema a mida de la persona", ha dit Comín.

Aquesta nova xarxa estarà formada pels equips d'atenció primària, amb els serveis de pediatria, adults i salut bucodental; els equips territorials de salut pública (ETSP); l'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR); la salut mental (CSMA, CSMIJ, CAS); rehabilitació; dispositius d'atenció continuada i urgent (CUAP, CAC, SUD, DEA) i dispositius d'atenció a la cronicitat que estiguin operatius els set dies de l'any les 24 hores (PADES, EAR, ACU, DEA). També podrien incloure-s'hi dietètica i nutrició; podologia i mediació cultural.

Simplificar estructures directives

La nova organització eliminarà estructures administratives intermèdies que ara hi ha per sota del Servei Català de la Salut. Així, hi haurà directament els directors executius dels sectors territorials, amb un perfil clínic i de gestor i els directors dels equips d'atenció primària. Serà el CatSalut qui nomenarà els directors de les àrees territorials. D'aquesta manera es volen "simplificar estructures directives i de gestió", així com "dinamitzar l'ús eficient de recursos i facilitar la interlocució directa entre el CatSalut i els directors dels equips".

Amb aquest canvi, cada CAP gestionarà el pressupost que té assignat, amb "més autonomia". Un dels objectius és apoderar i coresponsabilitzar els membres de l'equip en benefici de l'efectivitat i l'eficiència. Els professionals d'atenció primària han de tenir garantida la capacitat per gestionar les seves agendes i per assegurar l'accessibilitat i els bons resultats. Es volen implementar, també, criteris de flexibilitat horària per garantir la conciliació de la vida personal i laboral. A més, es vol oferir als professionals sanitaris la possibilitat de tenir períodes sabàtics remunerats i 'intercanvis' professionals.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article