Les dones i els joves, els col·lectius més reticents a deixar de fumar

Més de 70.000 persones deixen el tabac a l'any, però encara fumen gairebé un milió i mig de catalans


Les dones i els joves són els col·lectius més reticents a deixar de fumar. Així ho demostren un any més les xifres que proporciona l’Agència de Salut Pública de Catalunya, coincidint amb la campanya de la Setmana sense Fum. Les dades també corroboren que el consum de tabac ha anat a la baixa en la població en general. Si el 1990 el 33,7% fumava, ara només ho fa el 22,7%. A Catalunya encara fumen 1,4 milions de persones.

Tanmateix, mentre els homes, tot i que fumen més, ho han deixat de fer gradualment des que es va aprovar la coneguda Llei antitabac el 2005 i han passat del 34,5% al 29%, "el percentatge de dones que deixen el tabac no disminueix al mateix ritme", segons la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. "Els motius que al·leguen aquestes dones per fumar són diferents que els dels homes. La dona no deixa el tabac per la dependència psicològica en situacions que li generen estrès o per no augmentar de pes", ha argumentat Cabezas.

En total, a Catalunya, es calcula que cada any deixen de fumar unes 70.000 persones. La majoria reconeixen que ho van fer sense cap mena d’ajut, tot i que a Catalunya és de les poques comunitats autònomes de l’Estat que finança el tractament farmacològic per deixar de fumar. El 2016 es van distribuir de forma gratuïta 315 tractaments. En total, 59.812 catalans van deixar el 2016 el tabac a través dels equips d’atenció primària i unes 7.400 ho van fer en altres centre de la xarxa d’hospitals.

Un 30,% dels joves d’entre 14 a 18 anys ha fumat el darrer mes

Pel que fa als joves, preocupa a Salut que, tot i que el consum diari en estudiants d’entre 14 a 18 anys s’ha reduït a la meitat entre el 2004 i el 2014, el consum habitual en el darrer mes es manté en els mateixos percentatges des de fa anys, en un 30%. A més, gairebé un 50% dels estudiants enquestats assegura haver fumat algun cop a la vida, una xifra que, val a dir, ha anat progressivament a la baixa des del 1994, quan el percentatge arribava al 67%.

Per revertir les xifres, l’any passat l’Agència de Salut Pública va destinar molts esforços a conscienciar sobre l’impacte que té sobre la salut fumar tabac de cargolar. L’organisme va detectar que molts joves preferien fumar aquesta mena de tabac que les cigarretes corrents. "El tabac de cargolar no té filtre i és igual de tòxic que les cigarretes. Les dades constaten que les xifres de consum de tabac de cargolar s’han estabilitzat enguany", ha explicat Cabezas.

El tabac provoca unes 9.000 morts a l’any

A Catalunya, tal com ha resumit el director de l’Agència Catalana de Salut Pública, Joan Guix, el tabac va provocar 9.125 morts el 2014. Aquesta xifra només ha baixat un 5% si es compara amb la del 2006. D’aquestes, 6.921 són homes i 2.204 són dones. Mentre que, en els darrers anys, la xifra en homes ha anat a la baixa, la de les dones ha augmentat un 30% respecte l’any 2006.

L’impacte de les cigarretes, ha explicat Guix, no afecta només a la salut, sinó que té conseqüències mediambientals. Es llencen a l’any vuit milions de cigarretes i el seu reciclatge i neteja provoca una despesa d’uns 231 milions. Una sola cigarreta és capaç de contaminar 30 litres d’aigua. A això cal afegir també els incendis que són provocats pel tabac. Per això, des de la campanya s’advoca per un increment del preu que també avalen el 70% dels enquestats aprofitant la Setmana sense Fum. Així mateix, també demanen a la ciutadania que realitzi més esport per substituir l’addicció al tabac.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article