La manca de dades dificulta la visibilització de la situació de vulnerabilitat que viuen les dones refugiades

L’estudi demostra que les dones refugiades no només pateixen vulneracions dels seus drets durant el viatge, sinó en totes les etapes del seu trajecte vital

Tot i que Catalunya no té competències en matèria d’asil, l'estudi detalla mesures per incloure la perspectiva de gènere


La Fundació Josep Irla ha presentat aquesta setmana l'informe ‘La situació de les dones refugiades a Europa, l’Estat espanyol i Catalunya’. El document fa una diagnosi de quines són les situacions de vulnerabilitat de les dones refugiades i proposa tot un seguit de bones pràctiques per millorar-les.

A més, posa de manifest que la manca de dades amb perspectiva de gènere dificulta l’aproximació a la situació del col·lectiu de dones refugiades. Durant l'acte de presentació, l'eurodiputat Josep-Maria Terricabras ha explicat que aquest informe es va presentar a Brussel·les fa uns mesos per recollir bones pràctiques d’alguns centres. Segons Terricabras, la Comissió Europea hauria de sancionar els que no compleixin les quotes d’acolliment de persones refugiades, "sobretot de les més febles i vulnerables com són les dones i les noies". A més, aquest col·lectiu és el que arriba en quantitats més grans "perquè alguns homes moren a la guerra", ha dit.

L'autora de l’informe, Helena Castellà, ha explicat que la crisi dels refugiats és un dels problemes més importants al qual ha de fer front Europa. Segons Castellà, les dones refugiades són el col·lectiu de persones refugiades més vulnerables. “Els menors i la gent gran també són vulnerables, però el col·lectiu de dones i nenes refugiades ha crescut especialment”, ha explicat.

L’estudi deixa clar que les dones refugiades no només pateixen vulneracions dels seus drets durant el viatge, sinó en totes les etapes del seu trajecte vital. Un dels esculls que l’autora s’ha trobat és la manca de dades sobre perspectiva de gènere i el fet que qüestions específiques que només afecten una part del col·lectiu de refugiats no s’investiguen. A més, moltes dones no denuncien per no reviure l’experiència, la por de ser estigmatitzades o la por de represàlies. “Aquests esculls invisibilitzen les discriminacions”, ha explicat Castellà.

Detectar elements per eliminar les discriminacions

Helena Castellà ha identificat els elements bàsics per eliminar les discriminacions que pateixen les dones refugiades: visibilitzar les discriminacions petites i quantificables, modificar la legislació vigent i tenir voluntat d’aplicar la normativa, i formar en perspectiva de gènere a tots els agents implicats. L’autora de l’informe ha dit que és important aplicar la perspectiva de gènere en les polítiques d’integració de les persones migrades o refugiades. “Catalunya no té competències pel que fa a l’asil, tot i que s’han dut a terme mesures per incloure la perspectiva de gènere”, ha explicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article