Salut desplegarà 18 equips d’especialistes per atendre la fibromiàlgia

Es calcula que a Catalunya hi ha 190.000 persones que tenen les anomenades síndromes de sensibilització central


Es calcula que a Catalunya 190.000 persones tenen les anomenades síndromes de sensibilització central. Episodis de cansament, mal de caps, pèrdues de memòria, ansietat, depressió o nàusees. La llista de símptomes és llarga, però imprecisa, i sovint els metges de capçalera són incapaços de diagnosticar-les. Per mirar de posar-hi remei, Salut desplegarà per tot el territori equips d’especialistes que ajudaran a tractar la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple.

Seran 18 les unitats d’experts, acreditades, que es repartiran per tot Catalunya, amb l’objectiu de millorar l’autonomia i la qualitat de vida d’aquestes persones. De fibromiàlgia es calcula que hi ha 140.000 persones diagnosticades; de síndrome de fatiga crònica, 45.000; i unes 5.000 amb sensibilitat química múltiple. Aquests equips estaran formats per professionals de l’atenció primària i per especialistes de referència en reumatologia, al·lergologia, toxicologia, neurologia o psicologia. Aquestes unitats de suport seran avaluades cada any.

El 2010, la conselleria ja va implantar 16 unitats hospitalàries especialitzades, però amb els anys va constatar que el seu funcionament havia estat «desigual i variable» i que calia revisar-les. Per això, el 2014 va treballar per redactar un document de consens que revisava el model anterior i proposava una nova atenció. Amb aquelles conclusions com a punt de partida, ara la conselleria ha començat a bastir aquest nou model. Per a fer-ho, destinarà uns tres milions d’euros. Aquesta era una demanda històrica dels col·lectius d’afectats i familiars.

Més formació i més conscienciació

Així, els equips s’encarregaran d’assumir els casos més complicats i de preveure i diagnosticar altres malalties associades. A més, es formarà de forma adequada els metges de l’atenció primària perquè pugui atendre els pacients o derivar-los a les unitats d’experts. Més enllà de l’atenció als pacients, però, i per tal que la societat conegui les síndromes, la conselleria engegarà una campanya de conscienciació i visibilització sobre l’impacte que tenen sobre les persones que les pateixen.

Les 18 unitats estaran ubicades a l’Hospital Josep Trueta de Girona, l’Hospital Santa Maria de Lleida, el CAP Baix Ebre-Terres de l’Ebre ICS, l’Hospital Moisés Broggi, el Parc de Salut Mar, l’Hospital de Mollet, l’Hospital Mútua de Terrassa, l’Hospital de Viladecans, l’Hospital de Manresa-ALTHAIA, l’Hospital d’Igualada-EAP Igualada ICS, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, l’Hospital de Vic, l’Hospital Clínic, l’Hospital de Mataró, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i l’Hospital Municipal de Badalona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article