Lleida és la demarcació on la Creu Roja atén més persones amb pobresa crònica

L'entitat social valora positivament l'aprovació de la renda garantida de ciutadania perquè permetrà destinar recursos de necessitats bàsiques a formació o inserció laboral


A Lleida, el 63% de les persones en situació vulnerable ateses per la Creu Roja pateixen pobresa crònica des de fa tres anys o més. Són un 22% més que la mitjana catalana. L'entitat social ho explica en part perquè els afectats han demanat ajuda fa més anys, són més joves i fa més anys que estan a l'atur. Són dades del desè estudi de l'Observatori 'La cronificació de la pobresa' que s'ha fet públic aquest dilluns.

És el cas de la Raquel Lara, de 31 anys i el seu home de 45 amb dos fills de 5 i 10 anys. Ella només treballa una hora al dia en època escolar i el seu home està a l'atur i només treballa puntualment a la recollida de fruita. Des de Creu Roja valoren positivament l'aprovació de la llei de la renda garantida de ciutadania perquè la major part dels recursos de l'entitat dels últims anys han anat destinats a pal·liar necessitats bàsiques. Ara, amb aquesta renda garantida familiar de 1.200 euros mínim, la Creu Roja podrà destinar més recursos a programes formatius, d'acompanyament o d'inserció laboral.

La Raquel Lara ha explicat que fa sis anys que la família no té feina i que en aquests anys la seva vida "ha canviat molt". Abans el seu home treballava a la construcció i ella netejava cases i vivien bé. "Podíem cobrir les necessitats bàsiques i pagar alguns capricis", recorda. Els únics ingressos que entren a casa actualment són els pocs diners que guanya ella treballant una hora al dia en una escola, però entre juny i setembre no treballa perquè no hi ha classes.

El seu home està a l'atur i només treballa puntualment els mesos d'estiu a la fruita, però com que no tenen cotxe i depèn d'altres persones que el portin, molts dies no pot treballar. La Raquel afegeix que no reben cap ajuda, tot i que els hi correspondria el PIRMI, perquè estan empadronats a casa de la seva mare i ella cobra una pensió. Ells, però, viuen en un pis ocupat des del juliol de l'any passat. Tenen dos fills, de cinc i deu anys.

La família de la Raquel posa veu als resultats de l'estudi presentat aquest dilluns per la Creu Roja i que ha mesurat tant la durada com la intensitat de la pobresa. Pel que fa a la durada, el 63% de les persones enquestades a Lleida pateixen pobresa crònica i quant a la intensitat, conclou que vuit de cada deu persones enquestades pateixen pobresa greu, amb ingressos inferiors a 568,3 euros mensuals.

L'informe parteix d'un mostra a Lleida de 246 persones enquestades (el 64,6% dones i el 35,4% homes) ateses en programes per a persones en situació d'extrema vulnerabilitat de la Creu Roja a Lleida. Majoritàriament són persones de mitjana edat, d'origen autòcton i estranger a parts iguals (en el segon cas, majoritàriament del Marroc) i que viuen en família (parella i fills o monoparental, amb dona al capdavant).

Tenir un contracte laboral no garanteix ja una vida digna

D'entre el total de persones enquestades a Lleida que conformen la població activa, prop del 27% tenen feina (21% amb contracte i 5,5% sense contracte) i el 73% estan desocupades. El total d'ingressos mensuals a la unitat familiar és baix: el 40,2% ingressen entre 301 i 600 euros al mes, el 15% no té cap ingrés i tan sols el 7% ingressa més de 1.000 euros. Les seves fonts majoritàries d'ingressos són les prestacions i el subsidi d’atur (50,8%) i el salari (35%) procedent d'una feina amb o sense contracte.

L'estudi constata que tenir un contracte laboral no garanteix els ingressos necessaris per una vida digna. Tot i que ha pujat 5 punts el percentatge d'enquestats arreu de Catalunya amb contracte laboral des de 2014 fins arribar al 24%, la seva situació socioeconòmica no ha millorat. Fins a 4 de cada 10 persones amb feina cobren per sota del salari mínim (655,2 euros mensuals), amb feines a temps complert o parcial. Quant als que no treballen (73% a Lleida), el 34% van perdre la feina fa més de dos anys, situació que afecta en major mesura les persones majors de 50 anys, especialment les dones.

Sobre les necessitats bàsiques en risc a Lleida; un 38,6% de persones enquestades no poden pagar la hipoteca i el lloguer i el 55,7% manté deutes relacionats amb despeses de la llar; el 84,6% pateix pobresa energètica, un indicador que ha augmentat 23 punts des de 2013; el 79,8% dels que tenen fills no ha pogut cobrir les seves necessitats d'escolarització i el 100% dels enquestats tenen problemes de salut (física o emocional).

L'atenció a la gent gran augmenta un 10%

El 2016, la Creu Roja de Lleida ha atès més de 3.100 persones en programes de lluita contra la pobresa. Aquests programes contemplen la distribució d'aliments i d'altres productes de primera necessitat com els kits de suport infantil, dels quals es van repartir 258 unitats durant tot l'any. També s'han dut a terme ajudes econòmiques a les famílies per al subministrament de la llar passant de 220 el 2015 a 262 el 2016. Les ajudes amb targetes alimentàries s'han triplicat arribant a entregar 457 targetes als usuaris de Creu Roja Lleida.

També s'ha incrementat un 10% l'atenció a la gent gran i s'ha posat en funcionament un recurs residencial per a l'acollida de persones refugiades. Tot i que en un inici comptava amb 16 places, ara en té 22 de disponibles. Des que es va endegar el programa d'acollida el maig de l'any passat a Lleida s'ha atès 34 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article