La caravana ‘Obrint Fronteres’, preparada per fer camí cap a la frontera sud el 14 de juliol

Més d'un centenar d'organitzacions donen suport a aquesta iniciativa amb l'objectiu de denunciar les polítiques migratòries i d'asil


La caravana ‘Obrint Fronteres’ ja és apunt de marxar cap a la frontera sud. El 14 de juliol sortirà, des de diferents punts de l'Estat espanyol, la caravana reivindicativa amb el recolzament de més d'un centenar d'organitzacions amb l'objectiu de denunciar les polítiques migratòries i d'asil d'Espanya i la UE.

Es preveu que els autobusos que conformen la nova caravana Obrint Fronteres surtin des de més d'una vintena de llocs de tot l'Estat. Així ho han explicat diversos membres del col·lectiu Abriendo fronteras, aquest dimecres al centre cívic Pati Llimona de Barcelona.

Segons Laura Corell, membre d’Irídia, l’objectiu de la caravana d’aquest any és “aconseguir posar el focus a la frontera sud, on la situació és d’extrema gravetat perquè s’està duent a terme una vulneració sistemàtica dels drets humans i s’ha aconseguit que el territori tant de Ceuta com de Melilla sigui un territori d’excepcionalitat jurídica”. Des col·lectiu expliquen que volen aconseguir la “màxima mobilització social perquè Ceuta i Melilla estiguin dins l'agenda política i dels mitjans, tant a nivell estatal com internacional”.

Nou dies de recorregut

Del 14 al 22 de juliol la marxa reivindicativa anirà fent diverses parades. D’entrada, quan els diferents busos que conformen la caravana arribin a Madrid, el dia 14 de juliol, es farà l’acte d’acollida de totes les organitzacions que arriben des dels diferents punts de l’estat. Després es faran una sèrie d’actes, encara per determinar a Sevilla, Algesires i Màlaga. Des d’on la comitiva agafarà un ferri i es dirigirà cap a Melilla. Allí es faran una sèrie d’actes reivindicatius i cadascú tornarà cap a la seva comunitat.

Antecedents

L'any passat, el col·lectiu va creuar Europa per arribar a Grècia i denunciar la situació de les persones migrants. Aquest any, segons diuen els membres de l'organització es dirigiran a una de les fronteres més violentes del món “on els drets de les persones migrants han desaparegut”, la frontera que ells anomenen la “frontera de la vergonya”. El passat mes d’abril, el col·lectiu Irídia ja va elaborar un informe en el que denunciava situacions quotidianes situacions inacceptables a la frontera sud.

Situacions com les anomenades expulsions sumàries “en calent” o la impossibilitat de sol·licitar protecció internacional a les ambaixades i consolats espanyols, entre d’altres. Segons Corell, en els últims mesos s’ha començat "a posar el focus sobre la problemàtica en la zona però ha estat masses anys silenciat. “Tot i això contribueix a crear una realitat insostenible, inhumana, immoral, que dia a dia ens allunya dels valors establerts en la Convenció dels Drets Humans”, diu. Entre d’altres organitzacions catalanes, com Irídia, també s’hi sumen diferents grups feministes que conformen Dones lliures en territoris lliures. Per apuntar-se a la marxa reivindicativa es pot fer des del web de l’organització  Abriendo Fronteras.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article