El Govern defensa que compleix amb un “alt grau” les mesures contra la pobresa però l'oposició el suspèn

Neus Munté assegura que el 87% de les iniciatives per combatre l’emergència social “estan en curs o aplicant-se”

Les entitats socials denuncien que el ple no aporta “res de nou” i reclamen “nous objectius” per a la lluita contra les desigualtats


El Parlament ha fet balanç aquest dimecres de les 273 mesures a què obligava la resolució 17/XI sobre emergència social. A la cambra, el president Puigdemont ha culpat “el dèficit fiscal brutal” i la manca d’un estat propi de la impossibilitat d’atendre millor la pobresa. Malgrat tot, la consellera de Presidència, Neus Munté, ha assegurat que l’executiu català ha respost amb “un alt grau de compliment”. La resta de partits sense excepció han retret, però, al Govern que no hagi atès totes les necessitats a què es va comprometre.

“El 8% de la nostra riquesa marxa i no torna. Gran part de la riquesa generada a Catalunya amb l’esforç de contribuents i empreses no tenen retorn al propi país, i això impedeix que la capacitat productiva del país pugui capitalitzar i el repartiment de la riquesa”, ha etzibat el president, que alhora ha afegit que “el dèficit fiscal és dèficit social”. Segons Puigdemont, la solució passa per assolir l’estat propi.

Malgrat tot, Neus Munté ha recordat que “el 87% de les mesures per combatre l’emergència social estan en curs o aplicant-se”. Concretament, segons el seguiment que el Govern fa de la resolució, el 52% de les propostes estan en aplicació, el 35% estan encara en curs i el 13% s’estan estudiant o depenen d’altres. La consellera ha enumerat algunes de les mesures estrella contra la pobresa i ha fet especial menció a l’increment de les beques menjador, que arribaran als 64 milions d’euros en acabar aquest curs.

Bassa fia revertir la pobresa a la Renda Garantida

En la seva intervenció, la consellera Dolors Bassa ha volgut fer bandera de la Renda Garantida com a mesura per revertir la pobresa. Ha qualificat el projecte com “un canvi de paradigma”, ja que es converteix en un “dret subjectiu i universal”. També ha explicat que els acords per una llei acabaran aquesta setmana. Així, el text legislatiu es podrà aprovar de forma definitiva abans de l’estiu i espera que es pugui posar en marxa el 15 de setembre.

Tot i així, Bassa ha admès que les dades de pobresa continuen sent “preocupants”. “La taxa de risc és del 19,9%”, ha admès. La consellera no ha fet cap esment a la polèmica sobre les adjudicacions de contractes a empreses amb les quals, presumptament, el director de la DGAIA, Ricard Calvo, hauria tingut alguna mena de vinculació.  Sí que ho ha fet durant el matí, tal com ha informat el Social.cat.

L’oposició suspèn al Govern i l'acusa de “posar pedaços”

La resta de partits han intervingut assenyalant la manca d’interès del Govern per aplicar de forma urgent totes les mesures. En aquest sentit, la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha recordat que només el 52% de les propostes estan realment aplicant-se i ha reclamat un calendari clar per a l’aplicació de la resta de mesures.

També la diputada de CSQP, Marta Ribas, ha retret al Govern que la lluita contra la pobresa es tradueixi en “posar tiretes a una sagnia” en comptes de plantejar mesures estructurals. “No ens podem permetre el cofoisme ni l’autocomplaença per respecte a qui pateix, ni malabarismes amb les dades”, ha etzibat. Ribas ha avaluat el compliment del Govern, que ha puntuat amb un “insuficient”.

Al seu torn, el president del Partit Popular, Xavier García Albiol, ha criticat que el president de la Generalitat “s'excusi passant responsabilitats a tercers” i ha assegurat que capacitat de gestió i recursos “en té més que suficients” per afrontar la pobresa.

Finalment, la portaveu de la CUP, Gabriela Serra, ha recordat que cada dia es produeixen a Catalunya una mitjana de 30 desnonaments i, per això, ha reclamat que s’actuï sobre el dret a l’habitatge i se’n garanteixi l’accés. També ha convidat al Govern que, després del “tràngol” que suposa el camí cap a la independència, pugui replantejar tot el sistema de prestacions socials.

La reacció de les entitats socials

El president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, també ha valorat el Ple de Pobresa i ha afirmat que “ara és el moment d'abordar nous objectius en la lluita contra la pobresa”. En aquest sentit, la portaveu de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha afegit que en el ple “no s'ha aportat res de nou” i l'associació encara està esperant les dades sobre sancions i talls de subministrament.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article