Catalunya “restaura” la llei que garanteix el dret universal a la sanitat

L'empadronament serà el mitjà per acreditar residència i, en conseqüència, per donar accés a l'atenció sanitària

El 2012 l'Estat espanyol va aprovar un decret que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades


Catalunya ha recuperat el dret universal a la sanitat. El Parlament ha aprovat aquest dijous la nova llei, amb el vot favorable de tots els partits polítics, excepte el PP i el C’s, que s’ha abstingut. D’aquesta manera, queda enrere el decret que l’Estat espanyol va aprovar el 2012 i que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades.

“Hem restaurat la universalitat perduda”, ha destacat el conseller de Salut, Toni Comín. D’aquesta manera, el nou text legislatiu estableix que l’empadronament serà el mitjà per acreditar la residència a Catalunya i, per tant, per donar accés a la sanitat pública. Per tal de trampejar la normativa estatal, el Govern havia permès fins ara l’entrada al sistema sanitari sempre que es pogués demostrar almenys tres mesos d’empadronament.

En cas que no s’hagi sol·licitat encara el padró, la norma contemplarà altres criteris d’arrelament a col·lectius en risc d’exclusió, tot i que encara no s’han concretat. Comín ha assegurat que aquest reglament s’elaborarà en el termini de tres mesos. A més, la llei soluciona l’accés als catalans que viuen a l’estranger i que visiten Catalunya.

El PP s’ha oposat frontalment a la nova normativa perquè considera, tal com ha explicat la diputada Marisa Xandri, “que el l’Estat espanyol ja està treballant en una norma amb el mateix objectiu”. A més, creuen que s’ha obviat la sostenibilitat del sistema i que no hi ha consens en l’àmbit sanitari. “La justícia consisteix en donar a cadascú el que és seu, no menys, però tampoc més perquè seria treure-li als catalans”, ha declarat Xandri. La resta de partits han celebrat l’aprovació de la llei, tot i que vigilaran que s’aplica correctament.

“L’error” que va obligar una família a pagar 1.000 euros per ser atesa

Aquesta setmana s’ha conegut també el cas d’una família de turistes argentins que es va veure forçada a pagar 1.000 euros a l’Hospital del Mar per poder atendre d’urgències al seu fill. Després de la insistència dels mateixos metges i professionals sanitaris, tal com ha explicat el Diari de la Sanitat, el centre públic va tornar-los els diners.

Sobre el cas, Comín ha explicat que “el centre ja ha rectificat l’error” i ha defensat que, amb la nova llei, “aquests errors no es produiran mai més”. També ha explicat el conseller que s’han investigat casos similars i ha assegurat que, a partir d’ara, es duran a terme campanyes perquè els professionals i la direcció dels hospitals coneguin la nova llei i sàpiguen com aplicar-la.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article