El Síndic detecta “fraus” en la matriculació d’alumnes en escoles de Barcelona

El Consorci d'Educació de la ciutat afirma que ha pres les mesures “pertinents” per assegurar la igualtat d'oportunitats


Fer canvis en la residència padronal mesos abans del procés d'admissió d'alumnat o bé augmentar les ràtios d’alumnes en determinades escoles. Aquests són alguns dels “fraus” que el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha detectat durant el procés d’admissió en escoles d’alta demanda a Barcelona. Davant d’aquest fet, Ribó recomana que s'obri un expedient informatiu a la Presidència de la Comissió de Garanties d'Admissió a Barcelona per “haver autoritzat, sense justificació i sense respectar l'ordre de les llistes d'espera, diverses ampliacions de ràtio”.

El Síndic ha dut a terme una investigació “exhaustiva i habitual” durant un any sobre els fraus en el procés d'admissió per al curs 2016-2017. L'anàlisi de les irregularitats en l'empadronament “evidencia un patró” en el comportament de les famílies i en l'actuació de l'Administració i “facilita que els fraus no se sancionin”. El Síndic està investigant aquestes pautes en el vigent procés d'admissió corresponent al curs 2017-2018.

Per la seva banda, des del Consorci d'Educació de Barcelona s'ha explicat que en el procés de preinscripció 2016-2017 aquest va incrementar la ràtio a P3 i primer d'ESO a 130 centres, seguint els terminis marcats per la normativa pel que fa a la vigència de les llistes d'espera. Des d'aquest ens s'explica que en total es va penalitzar 8 famílies per frau en l'empadronament, dues de les quals van perdre la plaça escolar.

Pel que fa al procés de preinscripció 2017-2018, s'afirma que s'han pres les “mesures pertinents” per assegurar la igualtat d'oportunitats i la transparència. S'assegura, a més, que en la campanya actual, el Consorci “no ha autoritzat cap increment de ràtio” a petició de centres per poder fer una distribució equitativa de la matrícula viva.

Tot i aquestes dades, el Síndic el Síndic recomana que s'obri un expedient informatiu a la presidència de la Comissió de Garanties d'Admissió a Barcelona “per haver autoritzat, sense justificació, ampliacions de ràtio en dos dels centres investigats sense respectar en la inscripció d'alumnat l'ordre de la llista d'espera”, la pública Costa i Llobera i la concertada Súnion. Aquest fet, afirma Ribó, és una “clara vulneració” del dret a garantir l'accés al sistema en condicions d'igualtat. També demana que s'obri un expedient informatiu a les direccions d'aquests dos centres analitzats per haver demanat increments de ràtio “sense respectar la llista d'espera”, i que s'apliquin les sancions que corresponguin.

D'altra banda, pel que fa a la comprovació de les irregularitats en l'al·legació del criteri de proximitat, el Síndic detecta “falta de rigor” a l'hora de comprovar i penalitzar els fraus relacionats amb l'empadronament per part del Consorci d'Educació de Barcelona, amb un patró de comportament per part de determinades famílies i un patró d'actuació per part de l'Administració en molts d'aquests casos “que afavoreix que els fraus no s'acabin penalitzant”.

En aquest sentit, des del Consorci d'Educació de Barcelona s'informa que s'ha actuat “en tots aquells casos en què hi havia evidència”. Concretament, en el procés de preinscripció 2016-2017 es va demanar al Consorci la comprovació de 119 casos de possible empadronament fals. Després d'estudiar la documentació pertinent es va detectar indicis de possible frau en 42 casos i es va demanar a la Guàrdia Urbana que es comprovés les residències en qüestió.

Patrons de comportament irregulars

Tot i aquestes xifres, el Síndic ha explicat el patró de comportament que afirma que s'ha detectat en aquest any d'estudi de la qüestió. Per exemple ha detectat que en centres de demanda elevada nombroses famílies fan canvis en la residència padronal mesos abans del procés d'admissió d'alumnat.

Davant d'aquests canvis, la comprovació de la residència padronal feta per la Policia Local, que no sempre es fa abans de l'estiu, demostra molt sovint que la família no resideix al domicili al·legat en el procés d'admissió d'alumnat en el moment de fer la comprovació.

Sempre segons el Síndic, un cop aquestes famílies coneixen la comprovació feta per la Policia Local de la residència padronal al·legada en el procés d'admissió d'alumnat, que no coincideix amb el domicili habitual actual, aquestes famílies modifiquen novament l'empadronament i s'inscriuen al domicili on residien abans de cometre el frau (o, de vegades, en algun altre domicili de la zona).

Arran dels indicis d'irregularitat, després de conèixer l'informe de l'Ajuntament de Barcelona, el Consorci d'Educació de Barcelona ha fet un tràmit d'audiència amb la família. En aquest tràmit, les famílies al·leguen separacions temporals amb posteriors reconciliacions, o també obres temporals a casa, “sense aportar proves que acreditin que efectivament residien al domicili al·legat en el procés d'admissió d'alumnat” (rebuts domiciliats, etc.). S'acostumen a aportar documents com ara còpia de suposats acords privats entre parts de separació o fotos de cases amb obres, però en molts casos no s'aporta cap documentació que acrediti que residien al domicili al·legat en el procés d'admissió d'alumnat, indica Ribó.

Malgrat això, afegeix, el Consorci d'Educació de Barcelona fa un informe que conclou que la documentació aportada per la família mostra que el domicili familiar era l'al·legat en la preinscripció, i proposa no penalitzar l'alumnat afectat amb la pèrdua dels punts de proximitat.

A partir d'aquest informe, la Presidència de la Comissió de Garanties d'Admissió resol no penalitzar l'alumnat afectat, “malgrat que en el procés de comprovació s'ha evidenciat” per visita de la Policia Local que aquestes famílies “no residien al domicili al·legat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article