Bassa critica que l’Estat es reservi un 20% dels fons del 0,7% de l’IRPF

La consellera recorda que els ingressos de la ‘X’ solidària són “una competència exclusiva de les comunitats”


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha criticat aquest dilluns la proporció establerta per l'Estat espanyol per al repartiment de les subvencions a càrrec del 0,7% de l’IRPF, que estableix que les comunitats autònomes gestionaran el 80% d’aquests diners i reserva per a l’Estat el 20% restant. Malgrat que ha votat a favor de l’acord al Consell Territorial de Serveis Socials, Bassa ha explicat que es tracta d’un ‘sí condicional’ per garantir que els diners arriben a les entitats aquest any i tenint en compte que aquest és un acord només per al 2017.

Amb tot, ha reiterat que el Govern considera "excessiu" que l’executiu de Rajoy es reservi aquest 20% adduint a la “supra-territorialitat“ i a la necessitat de destinar diners a la recerca. “Nosaltres creiem que aquests diners també haurien de ser gestionats per la via de les comunitats”, ha dit, perquè aquesta és “una competència exclusiva” dels territoris. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha assegurat que amb aquest acord el govern espanyol s'ajusta al compliment de les sentències del Tribunal Constitucional que donen la raó a la Generalitat, però ha apuntat que aquesta proporció del 80 i 20% és "per a aquest any i per als següents".

Bassa ha fet aquestes manifestacions després de la reunió del Consell Territorial de Dependència i Serveis Socials, on la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha exposat el contingut del decret que estableix que les comunitats autònoms gestionen el 80% de les subvencions amb càrrec al 0,7% de l’IRPF, mentre que l’Estat es reserva el 20% restant, en comptes del 100%, com fins ara.

La modificació d’aquest repartiment es va plasmar en un acord del Consell de Ministres del passat 16 de juny, que va aprovar un reial decret urgent en aplicació de la sentència del Tribunal Constitucional del 19 de gener que va donar la raó a la Generalitat de Catalunya -i va criticar la invasió competencial de l'Estat- en el conflicte de competències que va presentar contra la convocatòria de subvencions de l’Estat a càrrec del 0,7% de l’IRPF.

La consellera ha recordat que l’acord assolit aquest dilluns és només per al 2017 i la Generalitat ha votat a favor “per no entorpir les entitats i els beneficiaris que hi ha a Catalunya sobre aquest 0,7%”. “Primer ens havíem abstingut, però hem dit que sí perquè es pogués fer la transferència dels fons el més ràpidament possible i per tant pugui arribar a les entitats el millor possible”, ha sentenciat.

Amb tot, la Generalitat ha establert com a condició la creació d’un grup de treball “on es pugui valorar de cara als pròxims anys de quina manera es farà” i, de cara als pròxims exercicis, insistirà novament en què “no estarà d’acord amb aquest 80% i 20% d’aquest any”.

El Govern considera que la seva gestió del 100% dels recursos permetria fer un repartiment més ajustat a les necessitats de les entitats socials catalanes, ampliar el nombre de projctes i beneficiaris i aconseguir un major retorn de la recaptació que es fa a Catalunya segons les preferències que expressen els catalans.

Bassa demana “transparència” al Ministeri

El document que la ministra de Sanitat ha posat sobre la taula del Consell Territorial estableix que les comunitats autònomes hauran de justificar que els diners s’han destinat realment a les entitats i s’hauran de cenyir a subvencions finalistes.

Segons la consellera, són “les mateixes condicions” que la Generalitat i altres comunitats han reclamat introduir al text per al Ministeri. “La mateixa claredat i transparència que es demana a les comunitats també l’ha de donat el Ministeri, i s’avaluaran tots els programes com fem sempre”, ha dit Bassa, que ha reclamat al govern espanyol que faci “el mateix perquè aquesta transparència no hi ha sigut en el 0,7% fins ara”.

El Govern considera que aquest és el punt cec de l’acord perquè el Ministeri no ha facilitat informació sobre el tram estatal del 20%, ni tampoc ha repartit el text del decret, ni el model de convocatòria, ni les finalitats, ni les entitats que s’hi podran presentar. “Tan sols sabem que les competències que pretenen atorgar-se per concedir ajuts són més que discutibles”, ha dit Bassa.

Les entitats disposaran dels diners a final d’any

El sistema acordat aquest dilluns al Consell Territorial ha de permetre que els fons estiguin a mans de la Generalitat a principis de juliol perquè el Govern pugui fer les convocatòries i els diners arribin a les entitats a les mateixes dates que fins ara, i “per tant a final d’any que les entitats puguin tenir el finançament establert”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article