Es dispara el nombre de persones protegides per l'Estat, però no se les reconeix com a refugiades

Un 67% de les resolucions d'asil han estat acceptades el 2016, segons el darrer informe de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat


La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) ha presentat, coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat, el seu darrer informe amb dades d’acollida del 2016 a l’Estat. Segons l’informe, un total de 15.755 persones van sol·licitar la protecció internacional a l’Estat espanyol. El 2015 en van ser 14.881. La major part provenen, en contra del que l’imaginari social construeix, de Veneçuela. Després els segueixen els refugiats arribats de Síria i Ucraïna. Per sota s’hi troben els d’Algèria, Colòmbia, El Salvador, Hondures, Palestina, Marroc i Nigèria.

Han baixat, però, les sol·licituds d’asil provinents de Síria i també d’Ucraïna des que van començar els conflictes bèl·lics als dos països. En concret, les sol·licituds des de Síria s’han reduït de les 5.724 a les 2.975. Això suposa una davallada del 48%. Pel que fa a les peticions d’asil des d’Ucraïna, han caigut de les 3.420 a les 2.570.

21.000 persones encara estan a l'espera de la resolució d'asil

En total, l’Estat ha emès 10.250 resolucions d’asil. Més de 21.000, avisen des del CCRA, però, estan a l'espera encara de resolució. De les resoltes, el 67%, és a dir, 6.855, han estat favorables; mentre que 3.395 (un 33%) han estat rebutjades. De les que s’han acceptat, la majoria (6.500) són com a protecció subsidiària, el dret que té una persona, malgrat no reunir els requisits per ser reconeguda com a refugiada, a ser atesa en un país perquè hi ha motius fonamentats per creure que, si torna al seu país d’origen, s’enfrontaria a un risc real.

Evolució del nombre de sol·licituds rebudes | Gràfica elaborada per CCAR.

La xifra de persones a qui s’ha concedit una protecció subsidiària es dispara i és la més alta dels darrers sis anys i molt superior a la del 2015, quan només se’n van concedir 800. En total, suposa un increment d’un any per l’altre del 700%.

De fet, només una petitíssima part, 355 persones, és reconeguda, d'entrada, amb la condició de refugiat. Aquesta xifra ha augmentat lleugerament respecte l’any 2015, quan se’n van concedir 220, però és inferior a la del 2014, quan en van ser 385. La major part dels que reben aquesta protecció provenen de Síria, Pakistan i Eritrea.

El SAIER preveu enguany doblar la xifra de persones ateses a Barcelona

Fins al maig, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) a Barcelona ha atès 1.917 persones, gairebé les mateixes que va atendre en tot el 2016. Això suposa un increment del 79% d’un any a un altre. A finals d’any, la institució espera haver doblat la xifra de persones refugiades que s’integren a la ciutat en relació amb el 2016.

D'on són les persones refugiades que sol·liciten l'asil? | Gràfica elaborada per CCAR.

També la xifra de menors atesos s’ha incrementat: dels 156 atesos el 2016 s’ha passat aquest any a tenir cura de 357. Per nacionalitats, els sol·licitants més nombrosos a Barcelona procedeixen de Veneçuela, Ucraïna, Hondures i El Salvador.

En total, es van fer durant el 2016 fins a 6.831 actuacions d’ajut per als sol·licitants d’asil, ja sigui atenció social, jurídica o treballs de traducció i interpretació. A més, dins del programa Nausica per a la integració de les persones refugiades, hi ha 80 places en funcionament. Des del consistori, esperen arribar al centenar de places.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article