“L’estiu és per jugar”: la reivindicació del lleure per a tots els infants

Entitats com FaPaC o Creu Roja alerten que els fills de les famílies que atén l'entitat no es poden permetre els casals d’estiu


“Els millors records que tinc d’infància són de l’estiu”, el portaveu del sindicat d'ensenyament USTEC-STEs, Ramon Font, ho té clar. Mentre molts professors encara fan caixes, prop d’un milió de nens i nenes donen la benvinguda a l’estiu, l’època que Font considera “la millor per ser feliç”. Els esperen 84 dies de vacances que han d’omplir amb activitats d’estiu, casals, esports i vacances familiars abans que arribi el primer dia d’escola, que serà el 12 de setembre vinent. Moltes d’aquestes activitats, però, no estaran a l’abast de tots els infants. En el darrer informe sobre la situació de la infància, la Creu Roja alertava que el 28% dels fills de les famílies que atén no es poden permetre casals d’estiu.

S’ha de promoure la gratuïtat o un import assumible en els casals d’estiu”, diu la presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC), Montse Conejo. Uns preus que s’enfilen al voltant d’uns 36 euros a la setmana sense menjador, només en horari de matins. Els preus amb menjador arriben fins als 200 euros al mes. Tot i que actualment algunes entitats ofereixen beques, Conejo considera que “s’haurien d’ampliar”.

La Fundació Pere Tarrés, per exemple, ha iniciat un any més la campanya Cap infant sense colònies, que preveu becar enguany “un 12% més d’infants” i aconseguir que 4.500 nens i nenes puguin gaudir de colònies i casals d’estiu. Per la seva banda, la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) també ha llançat la seva campanya Un estiu per a tothom, mitjançant la qual aspira a garantir accés al lleure a tots els infants que ho sol·licitin. Per això enguany ha ampliat les beques un 10% respecte el curs passat i preveu atorgar-ne 5.700.

Allargar el període escolar seria una altra opció entorn la qual ha girat el debat d’Ensenyament. Les veus contràries consideren que l’educació en el lleure no només és igual d’important sinó necessària. I que allargar el període escolar no és bona opció. “En aquest país els alumnes de primària fan un 30% més d’hores que els alumnes de Finlàndia. A secundària som el segon país que fem més hores d’Europa. L’estiu és per jugar!”, diu convençut Font, qui també reconeix la importància de la figura dels avis com a cuidadors dels nens i nenes durant l’estiu. “Si el país no s’enfonsa és gràcies als avis. Aquest país té la sort de tenir les xarxes familiars. Ells sempre hi són: cuiden fills i nets. La xarxa familiar és la que ha fet que el país hagi aguantat les altíssimes taxes d’atur durant la crisi”.

El final de curs, un remolí d’emocions

Els més de 30 graus de calor d’aquests darrers dies també s’han instal·lat a les escoles. “Els finals de curs són sempre un remolí d'emocions, els nens estan cansats, fa molta calor... la convivència ha estat dura a les aules a causa de les altes temperatures”, diu l’Aby, mestra de l’escola Sant Jordi de Barcelona. En aquest sentit, l’Aby reconeix: “Tot i que tens ganes d'acabar, quan te n'adones ja els estàs acomiadant, eixugant les seves llàgrimes i dissimulant les teves”.

S’acaba un curs que ha estat marcat pel debat educatiu Ara és Demà, que ha impulsat el Consell Escolar de Catalunya després de l’encàrrec del Departament per establir les bases d’un nou model educatiu català. A més, aquest curs 2016-2017 també ha estat marcat per l’acord signat entre l’Administració i els sindicats per incorporar 5.500 docents més al sistema, un pacte que va evitar una vaga de professors convocada el 9 de febrer i va permetre, en part, l’aprovació dels pressupostos al Parlament.

Darrere aquests pactes hi ha en joc el futur dels infants, uns nens i nenes que Font considera que “són un bé de la societat i s’han de cuidar”. “A vegades sorprèn que s’arreglin i es cuidin les carreteres i no els nens. A la constitució alemanya els reconeixen com un bé comú”, diu el portaveu.

La sensació de pau que descriu l’Aby fa que el balanç d’aquest curs sigui positiu. “Sempre m'acomiado dels grans dient-los que lluitin pels seus somnis i que siguin bones persones”. Tot i que aquest dijous, reconeix l’Aby, les rialles infantils ja no omplen l’escola, l’alegria dels professors es fa palesa perquè tenen per endavant unes setmanes de descans i desconnexió necessàries per carregar piles.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article