Les cinc claus per entendre com els adolescents catalans viuen la sexualitat

L’observatori SIDA STUDI alerta que encara cal més educació sexual entre els joves per prevenir les malalties de transmissió sexual


Coincidint amb el final de curs, l’entitat SIDA STUDI ha presentat els resultats de l’estudi que elaboren periòdicament per promoure una bona salut sexual entre els adolescents. Enguany més de 550 joves d’entre els 14 i els 16 anys han respost l’enquesta que permet conèixer de quina manera viuen la sexualitat.

L’estudi, que es realitza des del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), constata, entre altres, que la prevenció de la SIDA encara és una assignatura pendent i que, sobretot els nois, s’informen sobre educació sexual per internet molt més que a través de les famílies. Al Social.cat hem recollit algunes de les conclusions.

1. La prevenció de la SIDA, encara una assignatura pendent. Com assenyalen a l’estudi i tot i que el 62% dels joves enquestats ha rebut algun taller d’educació sexual amb els tallers SIDA STUDI, encara hi ha un alt percentatge de joves que declaren (41,3%) haver fet la marxa enrere en els darrers 12 mesos. L’opció preventiva més usada pels adolescents és el preservatiu, tot i que una part important reconeix no haver-lo usat bé en alguna ocasió.

2. Les noies resolen dubtes amb la família; els nois, consulten internet. A través de quins mitjans s’informen els joves per aprendre educació sexual? Com indica l’estudi, tant nois com noies ho fan majoritàriament entre amics, però, mentre les noies consulten sovint consulten dubtes amb la família (Gairebé un 60% de les adolescents afirmen fer-ho, contra el 46% dels joves), els nois recorren molt més a internet (Un 77,3% respecte el 44,1% de les noies).

3. Els 15 anys, l’edat mitjana en què es perd la virginitat. L’informe també revela que l’edat en què els adolescents inicien les relacions sexuals amb penetració és de mitjana els 15 anys, una dada similar a la de l’estudi anterior. Aquí no hi ha diferències entre nois i noies. Les relacions compartides comencen una mica abans, als 14 anys. Per això, consideren des de l’observatori SalutSexual que cal promoure des de ben d’hora l’educació sexual.

4. La masturbació femenina, encara un tabú entre els joves. Segons l’estudi, al segon cicle de la ESO hi ha diferències significatives en les pràctiques sexuals. Mentre gairebé el 90% dels nois reconeix haver-se masturbat, les dones declaren fer-ho només en un 9,6%. De fet, la major part de noies reconeixen que és masturben més sovint amb altres que no pas elles soles.

5. Les joves gaudeixen més que els nois. Quan es pregunta sobre la satisfacció amb la vida sexual, són les adolescents les que se senten més contentes. En concret, el 44% declara sentir-se satisfeta, contra el 22% dels nois. En canvi, quan hi ha relacions sexuals completes, els nois gaudeixen més que les noies, però en percentatges similars. Segons els autors, això es deu al fet que hi ha una diferència fonamental entre el que esperen les noies i els nois i quina mena d’expectatives de gènere s’imposen en cada cas.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article