Les entitats catalanes s'alien perquè l'Agència Europea del Medicament s'ubiqui a Barcelona

Més de 300 persones s'apleguen en un acte a Barcelona i lliuren un manifest a les autoritats sanitàries


Fa 25 anys que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) té la seu a Londres però, com a conseqüència del Brexit, abandona la capital anglesa i ha de buscar un nou lloc. És per aquest motiu que diversos representants del món acadèmic, empresarial i social s’han unit, aquest dilluns, per recolzar la candidatura de Barcelona per acollir l’agència i entregar un manifest a les autoritats sanitàries.

Al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona  no hi havia cap cadira buida. Al voltant de 300 persones, entre institucions i personalitats, representants de la societat civil catalana i espanyola, van reivindicar aquest dilluns que Barcelona sigui seu de l'Agència Europea del Medicament. Barcelona ha presentat, per segona vegada (la primera va ser l’any 1992), la candidatura d’acollida de l’EMA.

El veredicte es resoldrà el proper mes d’octubre però, mentrestant, tothom va a la una. A nivell polític, el govern espanyol és qui representa i defensa la candidatura de Barcelona i compta amb el suport de la Generalitat i l’Ajuntament. A aquest suport transversal i al clima d’entesa s’hi suma la societat civil i diversos representants d’àmbits empresarials diversos.

Durant l’acte de presentació, l’actor Josep Maria Pou va entregar a la Ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i al conseller de Salut, Toni Comín, el manifest a favor de la candidatura. “Com a societat civil volem sumar el nostre suport i esforç per aconseguir que Barcelona es converteixi en la nova capital europea del medicament”, ha dit.

La missió i els beneficis de l’EMA

L’EMA és l’organisme de la UE encarregat de garantir la seguretat i qualitat de vida dels ciutadans europeus en l’àmbit farmacèutic. L’EMA autoritza, després de tots els assajos i estudis necessaris, els fàrmacs i productes veterinaris que es poden vendre a l’espai europeu. 900 professionals treballen en aquest organisme, dels quals 132 són espanyols i té una incidència sobre la qualitat de vida de 500 milions de persones.

L’acte, moderat per la periodista Cristina Puig, va comptar amb una taula d’experts que van destacar alguns dels avantatges que pot suposar el trasllat de l’agència a la ciutat. “L’agència genera talent, riquesa cultural, i no només a l’investigador sinó també al farmacèutic, al veterinari, a tot el conjunt d’actius que tenim a la ciutat. L’aposta està molt clara”, va dir Joan Massagué, director del Barcelona Institute of Science and Technology.

Per la seva banda, el doctor Bonaventura Clotet, doctor destacat en la lluita contra la sida, va assenyalar la importància de que vingui la residència pel fet que “pot ajudar a fer estudis pilots que acabin sent crucials per al desenvolupament de nous fàrmacs”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article