La Creu Roja de Girona dona ajuts urgents per cobrir necessitats bàsiques a 2.124 persones el 2016

L'acollida de refugiats i el suport als joves a l'atur i a dones víctimes de violència masclista, prioritats d'aquest any


Ajudes per pagar subministraments, per comprar bolquers, ulleres o per adquirir material escolar. La Creu Roja Girona ha donat ajudes urgents per cobrir necessitats bàsiques a 2.124 persones durant el 2016. El coordinador de l'entitat a els comarques gironines, Jordi Martori, ha detallat que són més que l'any anterior. De fet, segons les dades que recull la memòria de la Creu Roja, algun tipus d'ajuda, com ara per pagar el lloguer o rebuts de llum, aigua i gas, s'han doblat en només un any.

Martori ha exposat que, tot i que la situació econòmica ha millorat, detecten que moltes famílies només tenen diners per assumir el cost del “sostre i el menjar”, però necessiten ajuda per pagar les altres despeses. En total, la Creu Roja ha atès 67.798 persones durant el darrer any. L'entitat situa com a prioritats per al 2017 l'ajuda als refugiats, als joves a l'atur, a la gent gran vulnerable, a la infància i a les dones víctimes de violència masclista.

La Creu Roja Girona ha presentat aquest dimecres la memòria del 2016. L'entitat ha atès un total de 67.798 persones en projectes i activitats, xifra que representa un 4% respecte a l'exercici anterior. Martori ha explicat que s'han "estabilitzat" el nombre de beneficiaris perquè durant els anys més durs de la crisi havien arribat a puntes de més de 70.000 atesos.

El 24,15% dels diners que gestiona l'entitat (un total de vuit milions d'euros) han servit per a programes de lluita contra la pobresa i d'ocupació. El coordinador de Creu Roja Girona ha detallat que han detectat un increment de les famílies que tenen ingressos però, tot i això, no arriben a cobrir totes les necessitats bàsiques.

La memòria recull que un total de 2.124 gironins han necessitat atenció urgent per cobrir necessitats bàsiques. “És una línia que ha anat en augment”, exposa. Dins aquest àmbit hi ha les ajudes per combatre la pobresa energètica i pagar subministraments, que s'han doblat en un any passant dels 121 del 2015 a 249 el 2016. També han repartit 5.221 kits socials, sobretot bolquers, i han ajudat a comprar 140 ulleres. “Coses complementàries com les ulleres o el dentista són les que no poden pagar”, ha explicat Martori.

El programa d'ocupació ha comptat amb 1.390 participants i la taxa d'inserció global és del 42%. “És una xifra molt alta”, ha indicat Martori. La Creu Roja posa en tres col·lectius que tenen més problemes per accedir al mercat laboral: els immigrants i refugiats, els aturats de llarga durada majors de 45 anys i els joves amb baixa qualificació. En aquests últims, la xifra d'inserció assolida és superior, arribant al 60% i és un dels grups en el qual l'entitat intensificarà esforços aquest any.

Les demandes d'asil s'incrementen

Durant el 2016 les demanes d'asil han incrementant i han atès 96 sol·licituds de refugiats provinents de països com Síria, Ucraïna, Hondures o Nigèria. La Creu Roja compta actualment a la demarcació amb cinc pisos per atendre refugiats. En una primera fase d'acollida, 22 demandants d'asil s'hi estan sis mesos. Durant aquest temps, treballen les competències per integrar-se i poder accedir al mercat laboral.

Després, passen a una segona fase, també en pisos. Continuen rebent suport però ja han de començar a cobrir ells mateixos algunes despeses. Aleshores, entren 22 refugiats més a la primera fase. En total, des d'ara i fins a finals d'any, preveuen atendre 42 refugiats. El procés total de suport als asilats dura dos anys.

“Ara estem buscant més pisos però la intenció és que a principi de l'any vinent ja puguem atendre i seguir el procés amb una seixantena de refugiats”, ha explicat Martori. També han reforçat el projecte adreçat a joves estrangers que han arribat sols al país. Tenen entre 14 i 21 anys.

Violència masclista, infants i gent gran

A les comarques gironines hi ha 295 dones víctimes de violència de gènere que tenen teleassistència mòbil. El programa d'atenció a dones en dificultat social ha arribat a un total de 437 persones, la majoria tenen fills al seu càrrec i estan a l'atur. Martori ha explicat que la Creu Roja està posant el focus, també, en els infants i fa tallers adreçats a ells.

El coordinador de l'entitat ha lamentat que, sovint, la infància és un col·lectiu desemparat i que no compta amb suport específic. Per això, desenvolupen diversos programes adreçats a la infància en risc. Hi ha des dels 'menjars a l'insti', que dona dinar a 47 alumnes d'un institut de Salt fins a propostes per reforçar la igualtat d'oportunitats i l'accés a l'educació.

La Creu Roja també treballa per combatre la solitud entre la gent gran i evitar, en conseqüència, que siguin més vulnerables a qualsevol tipus d'estafa. A banda de la teleassistència, organitzen tallers i activitats per assegurar un “envelliment saludable”.

A través de les sortides setmanals realitzades perles Unitats d'Emergència Social (UES) fan seguiment i atenció de les persones sense sostre. En total, han atès 204 persones. La Creu Roja Girona té 2.313 voluntaris, 26.162 socis i compta amb un equip tècnic de 199 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article