La Creu Roja recomana extremar precaucions per evitar accidents en platges i piscines

Els ofegaments, els talls de digestió i els accidents amb artefactes aquàtics es poden evitar seguint unes mínimes normes de seguretat


Els accidents a l'aigua poden tenir repercussions molt greus, fins i tot amb risc per a la pròpia vida. Segons la Creu Roja -que a l’estiu està present en més de 60 platges del litoral català-, els ofegaments, els talls de digestió i altres accidents similars poden evitar-se seguint unes mínimes normes de seguretat.

Durant el 2016, la Creu Roja va realitzar a Catalunya 14.503  atencions (sanitàries, rescat de persones, localització de menors extraviats, bany adaptat per a persones amb discapacitat, etc.) i 50.360 avisos preventius per evitar conductes de risc.

En aquest sentit, l’entitat recomana que els banys es duguin a terme en zones habilitades que comptin amb un servei de vigilància i salvament i que s’eviti entrar bruscament a l’aigua, sobretot durant la digestió (fins a dues hores després dels àpats).

Per altra banda, la Creu Roja recomana sortir immediatament de l’aigua si la persona se n’adona d’algun símptoma estrany (calfreds, tremolors persistent, fatiga, mal de cap a la zona del clatell, picors, marejos, vertígens o rampes), no tirar-se de cap en llocs de fons desconegut ni nedar en contra del corrent i vigilar els infants i la gent gran que estiguin a prop de l’aigua, especialment els que no sàpiguen nedar. Finalment, demana respectar les banderes de senyalització a les platges.

PAS: Protegir, Avisar, Socórrer

La Creu Roja compta amb una esquema d’actuació que pot dur a terme qualsevol persona que detecti un accident: la conducta PAS (Protegir, Avisar, Socórrer).

Aquest sistema recomana, en primer lloc, protegir el lloc de l’accident per tal que se’n produeixi un de nou. Just després i tant ràpid com es pugui, cal avisar els serveis d’emergència més propers. Si no hi ha serveis de vigilància i salvament a prop, s’ha de trucar al telèfon 112. En cas que la situació no sigui greu, però, es pot acudir al Centre de Salut més proper.

Si una persona té l’accident a l’aigua, la Creu Roja recomana aproper un objecte on aquesta pugui agafar-se fins a l’arribada dels especialistes. Mai la persona ha de llançar-se a la piscina per socórrer algú si no ha rebut una formació específica per això.

El següent pas és controlar les funcions vitals de la víctima. El primer és valorar els 'signes vitals' per saber com estan funcionant el cervell (consciència), els pulmons (respiració) i el cor. S’ha d’evitar, també, els moviments bruscos a l’accidentat davant el risc que s’hagi produït una lesió a la columna vertebral. Si la persona no respira amb normalitat, la Creu Roja recomana administrar-li 5 insuflacions o respiracions de rescat, i iniciar les compressions toràciques externes (alternant 30 compressions i 2 ventilacions) a un ritme de 100-120 compressions per minut, fins que arribi l'equip d'emergències.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article