Neix el Banc del Moviment, un servei de préstec de productes ortopèdics per a persones amb diversitat funcional

La iniciativa, impulsada per quatre entitats, tindrà dues seus a Barcelona i posarà en lloguer productes homologats entre els 10 i els 250 euros


Barcelona tindrà a partir d'ara un servei de préstec de productes ortopèdics per a persones amb diversitat funcional. Es dirà Banc del Moviment i és una iniciativa de les entitats socials Asendi NB, Nexe Fundació, Amputats Sant Jordi i la Cooperativa Alencop. El preu de lloguer oscil·la entre els 10 i els 250 euros.

El projecte, pilotat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), aspira a convertir-se en un servei de referència. La intenció és que aquest servei faciliti l’accés a tothom que ho necessiti d’unes crosses, cadires de rodes o caminadors, entre altres objectes.

El préstec inicial de sis mesos

El funcionament és senzill. El Banc del Moviment rebrà donacions de productes de suport de particulars, entitats i serveis que, un cop revisats i homologats, es posaran a disposició d’altres persones que els necessiten. La intenció és que aquest préstec sigui per un període inicial de sis mesos, tot i que en cas de necessitat es pot prorrogar el termini. Per fer una petició de material, la persona interessada haurà de contactar a través del correu electrònic o bé del telèfon 610223707 i seguir les instruccions que rebrà per valorar el producte de suport segons les seves necessitats.

En cas de petició de préstec de material per a infants, i també quan es requereixi amb adults, un terapeuta ocupacional farà la valoració corresponent, l’adaptació del material i el seguiment. La persona usuària haurà de deixar un dipòsit de preu social en el moment de rebre el material, que li serà abonat en el moment de retornar el producte, tot i que està previst que es resti una petita contribució per fer front als costos de manteniment.

Més de 40 productes disponibles

El punt de partida són més de 40 tipus de productes i 600 unitats al magatzem, i tot i que els preus del dipòsit oscil·len entre els 10 euros d’unes crosses i els 250 euros d’una cadira de rodes elèctrica, ningú es quedarà sense producte de suport si el necessita. En cas de dificultat per abonar el dipòsit s’establiran els mecanismes corresponents per donar resposta a la demanda.

“Amb el Banc del Moviment fem un salt endavant a la ciutat per combatre les desigualtats”, ha subratllat la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, tot destacant el gran paper de les entitats i la “perseverança i esforç” del grup de veïns i veïnes que van veure que existia una demanda que calia cobrir i es van activar desinteressadament per fer-ho. “El sistema no cobreix necessitats que són bàsiques i com a ciutat volem donar resposta, col·laborant entre diferents actors i creant xarxa”, ha afegit Ortiz.

Fases i funcionament del programa

En una primera fase, el Banc del Moviment comptarà amb dos punts d’atenció a les persones usuàries: el que ja gestionava la mateixa Asendi NB al districte de Nou Barris i el punt que gestionarà Amputats Sant Jordi al districte de Sants-Montjuïc, tot i que el servei és únic i el passos per accedir-hi seran els mateixos.

Els professionals de Nexe Fundació són els que s’encarregaran de facilitar el servei de terapeuta ocupacional i de tècnic ortopedista, mentre que la Cooperativa Alencop s’encarregarà de gestionar la recollida de material, que es farà de forma gratuïta per al donant.

Un cop el material deixi de ser necessari per a la persona que el va rebre s’haurà de retornar al Banc del Moviment per fer-ne la revisió i tornar-lo a posar a disposició de qui ho necessiti.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article