El tercer sector ocupa 92.000 persones, però amb menys estabilitat i més parcialitat

La Confederació reitera que les entitats socials han de tenir preferència en els concursos públics


Amb l’objectiu de conèixer l’estat i l’evolució dels llocs de treball que generen les entitats sense afany de lucre, La Confederació ha presentat aquest dimarts al matí el tercer Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya.

Actualment, 92.000 persones treballen en entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Tot i que s’ha incrementat lleugerament el volum de contractació respecte l’any 2015, amb un 2,2%, és inferior a la taxa de creixement del mercat laboral català. "Som un sector en construcció i ho hem de tenir en compte a l'hora de valorar l'ocupació", ha dit durant la presentació de l’informe el director de Recursos Humans de la Fundació Pere Tarrés, Pere-Joan Giralt.

Tot i el gran volum de persones que ocupa el sector, l’estabilitat laboral ha anat a la baixa i la contractació parcial a l’alça. El 60% de la contractació indefinida de l’any 2015 ha baixat fins al 54% l’any 2016 i la contractació parcial ha augmentat un 3%. A més, són més les dones que treballen a temps parcial. En concret, un 60% respecte el 47% dels homes.

Els concursos públics, a debat

Ara bé, un dels problemes que apunta el tercer sector a l’hora de contractar és que depèn dels recursos públics. “El que estem demanant no és res nou, només estabilitat”, ha afirmat el president de La Confederació, Joan Segarra, que ha afegit: “El sector social és el germà pobre de Salut o Ensenyament”.

Segarra, en aquest sentit, ha comentat que els concursos públics que ofereix l’Administració “no afavoreixen gens el sector”. Segons ell, hauria de ser la institució pública qui fixés el preu dels serveis socials per evitar així la competició que generen els concursos públics.

Un sector clarament feminitzat, excepte en els alts càrrecs

Un dels altres indicadors que destaca aquest anuari és que es tracta d’un sector on predominen clarament les dones. En concret, ocupen el 74% dels càrrecs professionals de les entitats. No obstant això, aquestes són minoria en els alts càrrecs.

En aquesta mateixa línia, la bretxa salarial entre homes i dones és poc significativa, situant-se en el 3%, mentre aquesta mateixa xifra corresponent al mercat laboral català és del 26%. Amb tot, aquesta bretxa s’incrementa substancialment quan parlem de càrrecs de direcció i gerència, arribant al 13%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article