SOS Racisme denuncia que la Guàrdia Urbana vulnera el dret dels venedors ambulants

L’ONG reclama a l’Ajuntament de Barcelona que investigui les males pràctiques del cos policial


SOS Racisme ha defensat, entre el 2010 i el 2016, fins a 44 casos en què s'hauria produït una agressió per part de la Guàrdia Urbana a venedors ambulants. Les dades constaten, segons ha explicat aquest dimarts l’ONG, que el cos policial vulnera de forma sistemàtica el dret d’aquests venedors.

Per exemplificar-ho, les representants del Servei d’Atenció i Denúncia (SaiD) de l’entitat han explicat el cas concret d’un manter, a qui han anomenat Manel per preservar el seu anonimat, en què es van vulnerar diversos drets i que ha quedat absolt recentment després d'exposar-se a una pena de quatre anys de presó per un delicte d'atemptat contra l'autoritat i venda ambulant. L'estratègia principal de defensa va ser demostrar que Manel no es trobava en el lloc que el situava la Guàrdia Urbana.

A Manel, un senegalès que porta dotze anys a Catalunya amb permís temporal de residència, se li va notificar que estava detingut per atemptat a l'autoritat i vendre sense autorització a la zona de les Drassanes dies després del 8 d'agost del 2015. L'havien identificat en un reconeixement fotogràfic. Ell va defensar-se que es trobava a la plaça de Catalunya venent paraigües, ja que aquell dia plovia. De fet, una de les proves presentades per SOS Racisme en seu judicial ha estat el comunicat meteorològic. Finalment, fa pocs dies, SOS Racisme va aconseguir l'absolució de Manel davant aquestes acusacions.

Amb tot, aquest venedor ambulant ha estat denunciat altres vegades per la Guàrdia Urbana. En una d'elles, s'ha arxivat la denúncia i en una altra se n'ha demanat el sobreseïment, ja que també se li havia notificat dies després. Per a SOS Racisme, aquestes situacions mostren les imputacions “errònies” i “continuades” de la Guàrdia Urbana, que es comuniquen dies després, fet que “vulnera les garanties del dret de defensa”. “La gravetat de les penes no es justifica ni pel volum de l’activitat ni pel producte”, ha dit la responsable del SAiD, que també ha explicat que “se li podrien haver imputat casos falsos de manera premeditada”.

“El dubte és sempre contra el venedor i això beneficia la policia davant els jutges”, ha explicat Lorena Antón, advocada del SaiD. A més, ha recordat la directora de l'ONG, Alba Cuevas, que aquesta persecució policial, amb la Llei d’Estrangeria actual, conforma un “còctel” que du als venedors ambulants a la presó i, posteriorment, a l’expulsió.

Per això, reclamen a l’Ajuntament de Barcelona “accions immediates per aturar els abusos de la Guàrdia Urbana” i reclamen que prengui “mesures de manera rigorosa” per investigar els casos de possible agressió. També han alertat que han detectat, a partir de les denúncies, “casos de revenja i d’assetjament”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article