Els professionals de l’atenció primària van atendre 46 milions de visites el 2016

La Central de Resultats de Salut destaca que la polimedicació ha disminuït l’any 2016


La Central de Resultats va presentar ahir a la tarda, el seu informe anual que mesura, avalua i difon els resultats en salut i qualitat assolits pels diferents agents que integren el sistema sanitari català.

El conseller de Salut va cloure l’acte de presentació dels resultats assegurant que, “les dades de la Central de Resultats són útils per als professionals, per als pacients i per als planificadors, ja que permeten conèixer la marxa global del sistema”.

Els metges de l’atenció primària van atendre, durant el 2016, un total de 46 milions de visites, un 1,8% més que l'any anterior. En concret, l’atenció Primària va atendre el 2016 prop de 5.750.000 persones, cosa que suposa pràcticament el 77% de la població. Amb una mitjana de vuit visites per persona i any, i amb més visites per part de dones que dels homes.

Pel que fa a l'àmbit hospitalari, ha augmentat l’activitat d’hospitalització el 2016 en el conjunt d’hospitals del SISCAT amb 56.523 altes més, respecte l’any anterior, un increment del 6,8%.

Segons Comín, la Central de Resultats, que depèn de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya (AQuAS)  “permet conèixer la marxa global del sistema”, com ara el descens de la polimedicació i del sobrediagnòstic. Precisament la polimedicació, és un dels aspectes que destaca l'informe, ja que s'està reduint, també ho fan les proves diagnòstiques i tractaments innecessaris.

Així, els pacients que prenen més de 10 medicaments alhora es van reduir de l'1,4 a l'1,2%, i les persones de més de 64 anys o polimedicades que consumeixen protectors d'estómac s'han reduït del 30 al 27%.

Les addiccions afecten el 37% dels pacients

La depressió, l'autisme o les addiccions afecten el 37% dels pacients. En l'àmbit de la salut mental es van atendre 230.000 persones, amb una mitjana de set visites anuals. El diagnòstic més freqüent en adults va ser el trastorn mental greu, amb un 36%, seguit de la depressió, amb un 33% i l'ansietat amb un 14%. La depressió afecta el 39% de les dones ateses i el 23% dels homes.
En infants i joves, el diagnòstic més freqüent va ser el dèficit d'atenció amb un 33% de nens i un 19% de les nenes ateses. El trastorn d'adaptació va afectar el 20% dels atesos i el trastorn mental greu el 14%.

Visites evitables als serveis d’ urgències

L'AQuAS constata que encara hi ha gent que va a les urgències hospitalàries sense necessitat. En concret, el 63% dels pacients són poden ser tractats en centres d'atenció primària ja que són de menor gravetat. Només el 10,8% dels pacients que van acudir a urgències es van quedar ingressats, davant del rècord del 12,6% del 2013.

Les emergències mèdiques, la novetat en l’informe d’aquest any

L’any 2010 la Central de Resultats va presentar el primer informe amb indicadors generals d’estils de vida, utilització de serveis i qualitat de vida. Una de les novetats que incorpora l’informe del 2017 és el capítol d'emergències mèdiques.

En aquesta àrea, els temps d’atenció sanitària més reduïts en el Codi IAM (Infart Agut de Miocardi) es produeixen quan és el SEM qui realitza la primera assistència a l’afectat, ja sigui al domicili o a la via pública. A més, el 92,5% d’aquests al 2016, han estat traslladats pel SEM a l’hospital idoni en menys de 90 minuts.

Pel que fa al codi ICTUS, el SEM ha atès 3.664 casos durant el 2016, la major xifra enregistrada fins ara. En quant a la qualitat en l’assistència, en destaca l’augment de les valoracions amb l’escala RACE.

Creada per investigadors catalans i que s’està usant també als Estats Units, és una eina de detecció de l’ictus senzilla, precisa i ràpida que permet conèixer la gravetat de l’ictus en el mateix lloc de l’incident. El percentatge de malalts codi ictus amb qui s’ha emprat aquesta eina ha passat del 22,7% el 2014 (any de la seva implantació) al 77,6% el 2016.

Augmenta considerablement l’ús de les Tecnologies de la Informació i Comunicació

Les dades de la Central de resultats mostren que les l’ús de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) han incrementat considerablement. Les TIC suposen una eina s’utilitza per agilitzar els tràmits i les consultes a metges i pacients. Així, l’ús de l’e-consulta, és a dir, la consulta en línia, l’any 2015 es va utilitzar en deu equips d’atenció primària (EAP), mentre que el 2016 s’ha utilitzat en 160.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha avançat avui al Parlament que els equips d’atenció primària de Catalunya comptaran amb gairebé 500 professionals més abans que s’acabi l’any. En resposta a una pregunta parlamentària, el titular de Salut ha emmarcat aquest increment addicional de personal en el nou model d’assignació de recursos a les àrees bàsiques de salut (ABS), un dels punts més rellevants de la nova Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) que està impulsant el Departament de Salut com a una de les reformes més importants d’aquesta legislatura.
 

500 professionals més s'incorporaran a l'atenció primària abans que acabi l'any

A més, Comín ha ha avançat, avui al Parlament, que els equips d’atenció primària de Catalunya comptaran amb gairebé 500 professionals més abans que s’acabi l’any. En resposta a una pregunta parlamentària, el titular de Salut ha emmarcat aquest increment addicional de personal en el nou model d’assignació de recursos a les àrees bàsiques de salut (ABS), un dels punts més rellevants de la nova Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) que està impulsant el Departament de Salut com a una de les reformes més importants d’aquesta legislatura.

En concret, ha enumerat, 19 a Barcelona, 13 a la Catalunya Central, 58 a la Regió Metropolitana Sud, 122 a la Regió Metropolitana Nord, 11 a Terres de l’Ebre, 25 a Girona, 25 a Lleida, 24 a Tarragona. En aquest sentit, segons Comín, a finals d’any aquest increment arribarà a ser de 490 professionals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article