Entitats i Govern arriben a un acord per refundar els centres especials de treball

Enguany es destinen 80 milions d’euros que han de servir, en part, per engegar de forma immediata tres línies de subvencions


Les federacions més importants de centres especials de treball, els anomenats CET, que han de servir per ocupar les persones amb discapacitat i ajudar-les a que s’incorporin al mercat laboral convencional, han arribat a un acord amb el Govern. La idea és refundar, en els propers dos anys, el model d’aquests CET i aconseguir que siguin un veritable espai per integrar laboralment cap a les empreses ordinàries.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hi destinarà enguany 80 milions d’euros –l’any passat en van ser 68 milions– i s’ha marcat uns compromisos a assolir i unes línies de subvenció a incorporar de forma immediata. En l’acord hi han participat DINCAT, Ammfeina SMC, AEES DINCAT, Fòrum Salut Mental i CETIP, les cinc entitats on hi treballa el 70% de les persones amb discapacitats als CET.

Un pla de subvencions d’aplicació immediata

Així, d’entrada, l’acord permet engegar de forma immediata diverses línies de subvenció. Segons informa la conselleria, es destinaran un mínim de 35 milions d’euros per a la prestació del 50% del salari mínim interprofessional per a totes les persones amb discapacitat o dificultats especials, sempre segons “disponibilitats pressupostàries”.

També s’invertiran 10 milions d’euros per a la subvenció de les Unitats de Suport a l’Activitat Professional (USAP) i es manté el 100% de l’import d’aquesta ajuda perquè s’apliqui per als contractes de baix rendiment o per a aquells amb reducció horària determinada per motius terapèutics, “sempre que els criteris tècnics i jurídics i econòmics ho permetin”, asseguren des de la conselleria.

Alhora, s’invertiran 16 milions d’euros més per a la subvenció, destinada al finançament de serveis de suport a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental, paràlisi cerebral igual o superior al 33% o discapacitat física igual o superior al 65%. Es mantenen, doncs, les mateixes ràtios i imports que existien fins ara.

Els compromisos que caldrà complir en dos anys

Es calcula que a Catalunya hi ha 207 CET on hi treballen 15.951 persones. Per millorar la vida laboral de totes aquestes persones, ara, entitats i Govern han arribat a un seguit de compromisos que hauran de complir els propers anys. Primer, redefinir el model de CET per “evitar situacions que excloguin de fet a les persones amb discapacitats més greus”.

A més, hi ha el compromís de millorar el trànsit a l’empresa ordinària, garantint els suports i retorns i solucionant els problemes que s’originen a la Seguretat Social. També s’han conjurat l’administració i les federacions perquè es garanteixi l’accés als serveis assistencials quan les persones pateixen un deteriorament que els impedeix seguir als CET.

Així mateix, es preveu realitzar un estudi detallat sobre els nivell d’acció positiva que necessita cada persona en funció de diverses variables i es vol aprofundir en l’anàlisi i concreció perquè els contractes a temps parcial siguin compatibles amb prestacions econòmics i ajuts. Alhora, es vol realitzar un estudi per valorar quina és la veritable situació laboral de les persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

jan sala puig barcelona
1.
Es totalment falç el que dieu en l'article. No s'ha acordat refundar res. No s'ha acordat redifinir res. Simplement s'ha recuperat, només una part, del que teniem l'any 2.010.
El que diuen les notes de premsa de les federacions que han signat l'acord es la realitat. La informació que doneu, si no es inventada, us la ha passat algú que vol mal als discapacitats i malals mentals. O rectifiqueu o sereu complices d'un atac mes a aquesta franja de la població tant feble. Contrasteu la informació amb les notes de premsa abans esmentada i la del departament de Benestar i Treball de la Generalitat.
Jan (pare d'un noi treballador d'un CET)
  • 0
  • 0

Comenta aquest article