Un centenar d'entitats signen amb el Govern el Pacte per la Reforma Horària

L’acord inclou una carta de compromisos per racionalitzar els horaris dels ciutadans amb l’horitzó al 2025


110 entitats i el Govern han signat aquest dilluns el Pacte per a la Reforma Horària, un acord per impulsar d’ara al 2025, mesures que afavoriran la racionalització dels horaris dels ciutadans per instaurar hàbits més saludables i tenir més facilitats per conciliar la vida laboral i familiar, entre altres.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat que en el moment actual, cal ser “sobirans” amb el temps i aprofitar l’“oportunitat” per administrar-lo d’una nova manera. El Pacte ha trobat l’acord d’institucions, patronals, sindicats i altres entitats, però no ha estat signat pels grups de l’oposició que creuen que els objectius estan “lluny de les expectatives ciutadanes”.

El full de ruta per a la Reforma Horària ja fa un mes que està sobre la taula i suposa un nou pas en la iniciativa ciutadana per gestionar millor el temps a la feina, a l’educació o al comerç. Amb la signatura que ara s'oficialitza s'inicia tots els canvis horaris, però Catalunya haurà d’esperar fins al 2025 per aplicar-los.

Després d'aquest pacte, tal com va explicar el diputat Fabian Mohedano, un dels promotors més destacat de la iniciativa, caldrà posar en marxa un pla de transició “per valorar els costos i com s’apliquen els canvis en els diversos sectors implicats”. De fet, Mohedano va reconèixer que hi ha “conflictes competencials” amb l’Estat espanyol en àmbits com el comerç i que també veu “confusió” pel que fa a de quina manera cal integrar la mesura.

Va ser el 2014 quan el consell assessor va començar a empastar un pla que ha de compactar i flexibilitzar les jornades laborals, ha de permetre menjar els àpats en horaris més saludables o avançar els horaris de les extraescolars. El procés participatiu es va allargar tres anys i els debats es van distribuir en onze eixos. Al Social.cat vam recollir en set punts els resultats del programa, que es va presentar formalment a l’abril. En aquell moment, els impulsors del projecte de reforma horària van recordar que hi haurà d’haver “un moment zero” en què els calendaris dels diversos àmbits socials hauran de sincronitzar-se.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article