El Govern perseguirà els webs que fan apologia de l'anorèxia i la bulímia

Uns 28.000 joves catalans pateixen trastorns alimentaris, la majoria dels quals s'informen a internet sobre el seu aspecte físic


Tres de cada quatre adolescents utilitzen Internet per informar-se sobre temes de salut. La majoria de cerques són sobre l'aspecte físic. Es calcula que a Catalunya hi ha 28.000 joves que pateixen trastorns de l'alimentació. Un dels motius, apunten des de l'Agència Catalana del Consum (ACC), és que la informació saludable a Internet és molt menor que la que incita als trastorns de conducta alimentària. Per aquest motiu, la Generalitat estudia ara vies legals per perseguir els webs i les xarxes socials que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia.

Segons les xifres que avui ha presentat la directora de l’ACC, Montserrat Ribera, amb recomanacions per combatre els trastorns alimentaris, la mortalitat en els casos de l’anorèxia està al voltant del 10%. Per aquest motiu, la Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns Alimentaris considera que la detecció precoç és clau. A l'acte hi han participat també la gerent de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) i directora de la Fundació Imatge i Autoestima, Marta Voltas, i la nova presidenta honorífica de la Taula de Diàleg, Marcela Topor.

Multes per als espais que fomentin hàbits no saludables

A nivell legal, segons afirmen des de l'ACC, “actualment Catalunya es troba en una llacuna irresoluble”. Per això, les accions en què està treballant actualment la Generalitat en aquest àmbit són dues. D’una banda, la llei de Salut Pública, per actuar contra els particulars, i d’una altra, el Codi del Consum de Catalunya, per poder perseguir empreses.

Concretament i pel que fa a la Llei 18/2009 de Salut Pública, s’està analitzant la modificació de l’article 55, que preveu l’establiment de sistemes de vigilància de xarxes de comunicació i d’anàlisi de dades que permetin detectar i conèixer la proximitat o la presència de situacions que puguin repercutir negativament en la salut individual o col·lectiva.

A més, des de l’Administració s’està estudiant de modificar el Codi del Consum de Catalunya, com la norma que defensa els drets dels consumidors, entenent la seguretat i la salut com a drets bàsics de les persones consumidores.

Per aquest motiu, el Codi de Consum prohibirà posar al mercat béns i serveis que fomentin hàbits no saludables. “En aquests moments encara no tenim les mesures precises per saber de quina manera multarem aquestes accions però farem responsables a les empreses intermediàries de la Societat de la Informació, els hostings”, ha dit Ribera.

Les recomanacions de millora són multisectorials

En aquest acte, que ha tingut lloc al Palau Robert, també s’han presentat els treballs que actualment està endegant la Taula de Diàleg en l’àmbit d’Anorèxia i Família. Així, Anorèxia i bulímia recull un seguit de recomanacions que es fan a tots els agents implicats. D’entrada, als cuidadors i familiars, “se'ls recomana que és important fer un àpat junts al dia”, ha assenyalat Topor.

Les recomanacions també van adreçades als mitjans de comunicació. Se’ls demana que no esmentin paraules claus relacionades amb pàgines que fan apologia. Voltas ha assegurat que “és perillós que siguin explícits perquè no els fa enrere sinó que els incita a entrar”.

Pel que fa als professionals clínics se’ls recomana que incorporin l’àmbit virtual i de les xarxes socials com a part de la història clínica, i informar a les famílies.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article