El projecte ‘MyHealth’ atendrà les persones refugiades acabades d’arribar a Catalunya

L’Hospital Vall d’Hebron és l’encarregat de desplegar aquest pla pioner en què col·laboren set països europeus


“Volem donar resposta a la falta d’accés dels immigrants més vulnerables”. Així ha resumit Núria Serre, coordinadora del projecte ‘MyHealth’ i metgessa responsable de la recerca en Salut i Immigració del Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut, el programa que ha de permetre atendre a Catalunya les persones refugiades acabades d’arribar. Serà L’Hospital Vall d’Hebron l’espai de referència per desenvolupar aquest pla, que també es desplega en sis països europeus més gràcies a una injecció de 1,5 milions d’euros de la Comissió Europea.

El programa té per objectiu involucrar les persones immigrades en tot el procés de salut, sobretot dones i menors no acompanyats. Per això, el primer pas serà, doncs, crear un mapa dels actors clau en salut i immigració dins dels set països que conformen el projecte, així com de les eines tecnològiques existents per donar cobertura a aquesta població i les iniciatives i projectes que ja existeixen. Després s’analitzaran les necessitats percebudes pels nouvinguts i les persones que hi treballen.

Més tard, es dissenyaran eines i estratègies des de l’atenció primària per tractar les mancances detectades en l’atenció de, sobretot, tres tipus de patologia: els trastorns mentals, vinculats sovint al fet migratori, com ara els trastorns afectius, l’ansietat o l’estrès post-traumàtic; malalties infecciones, com la tuberculosi, que es produeixen de forma freqüent per la precària situació sanitària en la que es troben aquestes persones durant la seva fugida migratòria; i les patologies cròniques.

Per analitzar el seu funcionament i certificar que són aplicables al conjunt de la UE, es farà una prova pilot a tres hospitals de referència europeus d’Alemanya, la República Txeca i Catalunya. De fet, el projecte es va posar en marxa el passat mes d’abril i es preveu que el pla acabi el març del 2020.

El nombre de refugiats al món continua batent rècords històrics

Segons dades de les Nacions Unides, l’any 2015 hi havia al món 65,3 milions de persones desplaçades. D’aquests, més de 21 milions havien marxat del seu país i 3,2 milions més eren demandants d’asil. El mateix any, el nombre de peticions d’asil a la Unió Europea es va doblar respecte el 1992. Un 23% d’aquestes peticions van ser de menors d’edat no acompanyats. La meitat dels arribats a les fronteres europees procedien de Síria. L’any 2016, segons dades de l’Idescat, el 13,6% de la població catalana era d’origen immigrant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article