El Govern impulsa una llei que garanteixi els drets de la gent gran

També es reforçaran els mecanismes per fer front a les situacions de maltractament envers les persones grans


El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei per a l’adaptació de la societat catalana a l’envelliment. La futura normativa preveu fixar les bases que han de regir les actuacions del Govern adreçades a la gent gran. Concretament, vol abordar la participació social i institucional d’aquest col·lectiu, promoure els seus drets, definir l’acompanyament en el trànsit a la vellesa i prevenir i protegir contra maltractaments.

Per fer-ho, preveu assolir una configuració de les polítiques públiques adreçades a la gent gran d’abast multidepartamental i multidisciplinari, que superi la visió fragmentada sectorial actual. Finalment, també es reforçaran els mecanismes per fer front a les situacions de maltractament envers les persones grans.

La memòria preliminar destaca la necessitat d’una llei concreta que respongui al context actual, en què l’allargament de l’esperança de vida fa que el grup de persones grans sigui cada vegada més nombrós. En aquest sentit, també posa de manifest que l’increment de les possibilitats de vida activa, les expectatives a nivell individual i familiar, la varietat de possibilitats al seu abast i la diversitat de les seves necessitats, fan que no es pugui parlar de la gent gran o persones grans com un col·lectiu homogeni, sinó tot el contrari.

Per això cal donar resposta a necessitats personals molt diferents en funció, per exemple, de l’estat de salut, capacitat cognitiva, condició econòmica, nivell d’apoderament, informació i capacitat d’autoprotecció. Amb aquesta iniciativa legislativa també es dona compliment a la Moció 46/XI del Parlament de Catalunya, que insta al Govern a presentar un projecte de llei de la gent gran.

Un manifest per denunciar l’abandonament per part de l’administració

L'aprovació de l'avantprojecte legislatiu coincideix amb l'acte que preparen per aquest dijous les principals patronals de l'atenció a la gent gran (Associació Catalana de Recursos Assistencials, Centres Socio-sanitaris Catòlics de Catalunya, Consorci de Salut i Social de Catalunya, La Confederació i La Unió) i els sindicats majoritaris (CC OO i UGT). Aquests agents socials llegiran un manifest davant del Parlament per denunciar l'abandonament per part de l'administració i proposar diverses mesures per “dignificar el sector i donar l'atenció de qualitat que els usuaris mereixen”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article