Més de 3.000 entitats i empreses reben l’assessorament de Treball per impulsar plans d’igualtat

El pressupost destinat a implantar la llei contra les desigualtats entre homes i dones a la feina s’ha multiplicat per 15 en dos anys


Més de 3.000 entitats i empreses han rebut l’assessorament del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per impulsar els plans d’igualtat que contempla la llei i que han d’ajudar a revertir la bretxa salarial i les diferències entre home si dones a la feina.

Així ho ha anunciat la conselleria, que també ha explicat que el pressupost que s’hi destina ha passat dels 41.000 als 600.000 euros. En total, la inversió s’ha multiplicat per 15 des que fa dos anys es va aprovar la normativa i ha servit per desenvolupar fins a 91 accions formatives, 500 assessoraments a empreses i organitzacions i per impulsar 125 plans d’igualtat. Això malgrat que el text legislatiu, com ha recordat el secretari general, Josep Ginesta, va ser impugnat, en diversos articles, pel Tribunal Constitucional el 2016.

Una guia de bones pràctiques i una eina de seguiment per a les empreses

Els plans d’igualtat no són obligatoris per a tot el teixit empresarial català, sinó només per a aquelles empreses que, o bé tinguin més de 250 treballadors, que incloguin en el seu conveni col·lectiu aquesta premissa, o que hagin estat sancionades per motiu de discriminació. Tanmateix, la voluntat de la conselleria és, segons ha afirmat la directora general Mireia Mata, caminar cap a la universalització d’aquests plans.

Per ajudar a desenvolupar aquests plans, la conselleria ha impulsat dues eines. D’una banda, la Guia Pràctica de Diagnosi d’Igualtat, que permet a les organitzacions o empreses obtenir un retrat rigorós de la situació de les dones en el seu espai. I d’altra banda, l’Eina de Seguiment i Avaluació dels Plans d’Igualtat, que permet valorar l’assoliment dels plans d’igualtat.

El treball amb els municipis i les entitats socials

En el procés de desplegament de la llei també s’ha implicat per primera vegada a les administracions locals a través del Contracte Programa. El pla ha aconseguit formar en dos anys un total de 4.304 professionals. La previsió per a aquest 2017 és assolir les 10.000 persones. D’aquesta manera, el 69% dels ens locals ja haurien rebut formació específica.

Pel que fa a les entitats socials, la comissió d’igualtat ha impulsat la millora del protocol per a la prevenció de l’assetjament sexual o per raó de sexe. En aquest sentit, Mata ha destacat la importància d’assolir no només unes “bones condicions laborals”, sinó també uns “espais lliures de violència”.

Menys mesures coercitives i més coresponsabilitat

Ginesta ha aclarit, però, que “no tot es pot resoldre amb la norma” i ha parlat de la “discriminació indirecta” que inclou pràctiques socialitzades com a normals i que la legislació no és capaç d’identificar. En relació a això, ha explicat que, si bé els requeriments en matèria d’igualtat superen la mitjana general, no és així en el cas de les sancions. De les 500 denúncies rebudes durant aquests dos anys només un 13% han acabat en sanció, mentre que el percentatge general ascendeix al 17%.

El secretari s’ha mostrat més partidari d’altres vies que no pas de les “mesures coercitives” i ha posat com a exemple la coresponsabilitat obligada present a algunes països europeus. Tot i així, ha recordat que dins el marc normatiu actual, el govern català no té aquesta competència. “Ens ho podríem tornar a plantejar a partir de l’1 d’octubre” ha afirmat. Tanmateix, Ginesta ha reconegut que si que podrien ser “més agosarats” en aspectes vinculats a la gestió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article