15 vídeos salvavides: el SEM ensenya com realitzar primers auxilis

L’objectiu és explicar al ciutadà com actuar en una primera intervenció i conscienciar de la trucada al 112 en cas d’emergència


El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya ha posat en marxa una campanya per mostrar als ciutadans com realitzar primers auxilis a través de 15 vídeos on s’ensenyen les pautes per a la realització d’una primera intervenció en cas d’emergència.

Els vídeos estan adreçats al ciutadà i tenen una durada d’aproximadament dos minuts. Amb un enfoc entenedor i didàctic, els professionals del SEM exposen les pautes bàsiques per realitzar els primers auxilis davant una emergència mèdica.

Com detectar un ictus, què cal fer davant d’una convulsió o d’un ennuegament, són alguns exemples de les temàtiques que es resolen amb els audiovisuals, a través d’indicacions senzilles i pautes d’actuació bàsiques. Així mateix, es pretén acabar amb falsos mites, com ara aplicar oli en una cremada o donar llet davant una intoxicació.

Els primers auxilis, la clau per salvar vides

L’any 2016, el Sistema d’Emergències Mèdiques va realitzar 1.987 serveis on la persona atesa presentava una aturada cardíaca. En aquesta tipologia d’incident, saber què cal fer els primers minuts és clau per poder salvar-li la vida. Per aquest motiu, un dels vídeos presentats combina la formació en reanimació cardiopulmonar amb la utilització dels desfibril·ladors (DEA), per tal de reforçar el bon ús d’aquests, que actualment estan en ple desplegament per tot Catalunya.

Per altra banda hi ha un seguit de vídeos que tracten temàtiques estacionals com ara què fer en cas de patir un cop de calor, una picada d’un insecte o una medusa o, inclús, com s’aplica correctament un broncodilatador.

Amb aquesta campanya es pretén sensibilitzar a la població per tal que, davant una emergència, truqui al telèfon 112. Per qualsevol altra informació o dubte sobre salut, cal trucar al 061 CatSalut Respon. La difusió online es farà a través dels llocs web i xarxes socials dels departaments de Salut i Interior. Per altra banda, la difusió offline es farà a les sales d’espera dels hospitals, CAP i CUAP.

Facilitar la comprensió i la visualització dels vídeos

Els vídeos s’han subtitulat per facilitar la seva comprensió i visualitzar-los sense so, tant a les xarxes socials com a les pantalles de les sales d’espera d’hospitals, CAP i CUAP. A més a més, se n’han fet versions en format reduït de 20 segons, que condensen la informació bàsica de realització dels primers auxilis.

Els vídeos han comptat amb la col·laboració de professionals del SEM que, de manera voluntària, han intervingut en els audiovisuals ja sigui explicant com realitzar els primers auxilis o fent de figurants que pateixen les situacions descrites.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article