El 45% de les persones amb diversitat funcional treballen en feines no qualificades

El sindicat UGT alerta també que els Centres Especials de Treball són a vegades l’única oportunitat laboral per a les persones amb discapacitat


Les persones amb diversitat funcional representen el 5,5% de la població total en edat de treballar i la baixa contractació caracteritza aquest col·lectiu. L’any 2016 només 13.730 persones amb discapacitat estaven contractades i al voltant de 9.400 estaven registrades a l’atur. Més enllà de la manca de contractació, el càrrec que ocupen les persones amb discapacitat a les empreses és sovint baix. Tant és així que gairebé la meitat de treballadors amb diversitat funcional ocupen llocs de treball no qualificats (45,2%). En canvi, aquest percentatge es redueix fins el 31,8% en el cas de la contractació total a Catalunya.

En aquesta mateixa línia, els contractes a tècnics i professors científics representen el 10,5% de la contractació total, i només l’1,3% en el cas de la contractació a persones amb diversitat funcional.

Els CET, una alternativa real?

A Catalunya, podem parlar d’un model dual d’incorporació de les persones amb diversitat funcional al mercat de treball. Per una banda, la contractació en empreses ordinàries i per l’altra, el treball protegit, fonamentalment representat pels Centres Especials de Treball (CET) on els treballadors tenen relacions laborals de caràcter especial i altres mesures de suport i d’ajustament personal.

L'evolució del nombre de contractes en CET i en el mercat ordinari, diferenciats entre homes i dones | Judit Domènech

Tal com recorda l’UGT en el seu informe ‘Les persones amb discapacitat i el mercat de treball a Catalunya’ de 2016, un dels objectius principals dels CET és “facilitar la transició de les persones treballadores amb discapacitat cap al mercat ordinari”. No obstant, la realitat no s’ajusta a aquesta fita i, de fet, poques vegades es produeix un trànsit cap a l’empresa ordinària.

Diversos estudis situen la taxa de transició entre un l’1% i el 5% d’ocasions. Aquest fet converteix els CET en l’única oportunitat laboral real per a moltes persones amb diversitat funcional a Catalunya. El sindicat lamenta, a més, que els salaris són molt baixos i els millors treballadors “no promocionen cap a l’empresa ordinària per no afectar la productivitat del CET”.

Uns salaris inferiors

Les darreres xifres de l’INE, que són de 2014, també assenyalen una bretxa salarial important en la contractació de persones amb i sense discapacitat en el mercat ordinari. Així, el sou mitjà anual brut dels treballadors amb discapacitat és de 19.023,1 euros, un 17,1% menor que el de les persones sense discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article