Barcelona promou una campanya per informar als joves dels seus drets sexuals i reproductius

L’11,6% dels joves entre 15 i 34 anys no utilitzen cap mètode anticonceptiu en les seves relacions sexuals i fins al 34,4% han utilitzat en alguna ocasió la píndola del dia després


L’Ajuntament de Barcelona fa un primer pas concret per aplicar l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de Barcelona, una eina dissenyada conjuntament amb el Consorci Sanitari de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i diverses entitats socials i científiques per articular els mitjans necessaris perquè la ciutadania pugui gaudir efectivament dels seus drets sexuals i reproductius. Aquesta estratègia posa l’accent en prevenir les infeccions de transmissió sexual, els embarassos no desitjats i la violència sexual.

És en aquest context ampli, i sota la voluntat de desenvolupar accions concretes de sensibilització, que l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han presentat la campanya ‘L’avortament: una opció i també un dret’, una iniciativa liderada pel consistori que parteix de la identificació d’una manca d’informació notable entre els joves, la qual cosa impossibilita que puguin fer valer els seus drets. “L’objectiu és revertir aquest desconeixement amb una informació clara i concisa”, ha subratllat aquest divendres en roda de premsa la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Això implica que existeix la possibilitat de rebre “suport emocional, legal i sanitari” dins del marc legal establert, ha explicat. “Els últims canvis legislatius pel que fa a l’avortament poden haver contribuït a generar aquest desconeixement i no ens ajuden a assolir el repte de millorar la salut sexual i reproductiva”, ha afegit per la seva banda la comissionada de Salut de l’Ajuntament, Gemma Tarafa, en enumerar una sèrie d’indicadors als quals “cal fer front”, com són el repunt de les infeccions de transmissió sexual o l’efecte que els determinants socials de la salut tenen en la taxa d’embarassos no desitjats, ha exemplificat.

En concret, segons un sondeig que van acabar l’octubre passat l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCiB) i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) i que va comptar amb la participació de 200 dones, el 80% de les barcelonines d’entre 14 i 30 anys no saben que l’avortament és una prestació gratuïta i universal inclosa dins la cartera de serveis de la sanitat pública, i la meitat desconeixen que es tracta d’una decisió pròpia.

Malgrat que la llei 2/2010 de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs estableix que qualsevol dona pot avortar de manera lliure dins de les primeres 14 setmanes de gestació, el 30% de les joves pensen que només poden avortar en casos de violació, malformació del fetus o perill per a l’embarassada. El nou canvi legal introduït el 2015 pel govern central sota el mandat de l’exministre Alberto Ruiz-Gallardón, i que obliga les menors d’edat a tenir el consentiment informat dels seus pares o tutors legals, és igualment desconegut: només el 34% de les dones entrevistades en el sondeig sap que aquesta autorització és obligatòria.

No són les úniques dades que justifiquen la campanya informativa, i és que segons un altre estudi, en aquest cas l’enquesta feta per l’Ajuntament de Barcelona entre 2014 i 2015 a gairebé 1.500 joves de la ciutat, l’11,6% dels que tenen entre 15 i 34 anys no utilitzen cap mètode anticonceptiu en les seves relacions sexuals i fins al 34,4% han utilitzat en alguna ocasió la píndola del dia després (a l’enquesta del 2002 aquesta proporció era del 22,6%). Aquesta enquesta també reflexa que l’1% utilitza la marxa enrere com a mètode contraceptiu. L’educació sexual dels joves, de fet, presenta altres senyals inequívocs que preocupen al consistori, com és el repunt de les malalties de transmissió sexual, sobretot sífilis i gonocòccia.

Les estadístiques també demostren una clara desigualtat socioeconòmica, perquè mentre que la taxa d’embarassos de la ciutat és de 19,1 casos per cada 1.000 dones d’entre 15 i 19 anys, en el cas del districte de Ciutat Vella creix fins als 26,3 casos i a Nou Barris fins als 29,2. 

Per tot plegat, la campanya informativa ‘L’avortament: una opció i també un dret’ preveu la distribució de material informatiu en centres d’atenció sanitària, però també en centres d’atenció a la infància i l’adolescència, d’atenció a la dona o la diversitat, entre d’altres. La campanya recorda que l’avortament és una decisió pròpia fins la setmana 14 de gestació, però que per causes mèdiques relacionades amb la salut de la dona o el fetus es pot practicar fins a la setmana 22, i fins i tot més enllà si hi ha anomalies incompatibles amb la vida.

Es remarca també que quan es tracta d’una menor d’edat cal l’autorització expressa dels pares o dels tutors legals, però en qualsevol cas subratlla que per obtenir suport emocional, legal o sanitari els joves poden adreçar-se igualment de manera gratuïta a qualsevol Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) present a diversos ambulatoris de la ciutat o al Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS). El CJAS, que s’adreça exclusivament a menors de 30 anys i dona una atenció gratuïta, anònima i confidencial atén cada any prop de 200 noies embarassades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Guillem S. L'Hospitalet de Llobregat
1.

«L’11,6% dels joves entre 15 i 34 anys» Estic a l'extrem d'aquesta franja d'edat i m'heu fet sentir jove :-D

  • 0
  • 0

Comenta aquest article