Catalunya suspèn en l'aplicació de la llei de la dependència

Un informe alerta que un 10,7% dels catalans amb dret a prestacions romanen pendents de percebre-les


L'Observatori de la Dependència, que analitza semestralment la implantació de la normativa, ha suspès amb un 4,58 el desplegament de la llei de la dependència a Catalunya. Castella i Lleó (9,6), el País Basc (7,9) i Andalusia (7,5) són, segons aquesta anàlisi, les comunitats autònomes que estan aplicant millor la llei. Només dues més aproven: Extremadura i La Rioja, amb un 6,7. 

D’acord amb el XV dictamen de la l’Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, a Catalunya hi ha 142.891 persones amb dret reconegut a la prestació per dependència, de les quals 127.559 reben atenció. Dit d’una altra manera, 15.332 persones amb dret romanen pendents de rebre serveis o prestacions (10,7%). 

Pel que fa a la despesa pública en dependència per habitant i any, Cantàbria -amb 184 euros- i el País Basc -amb 159 euros- són les comunitats autònomes que més hi inverteixen. Catalunya es troba a mitja taula amb una despesa de 112 euros, superior a la mitjana estatal (104). 

Si es disgreguen les dades per tipus de prestació, s'observa que a Catalunya el 53,6% dels dependents atesos perceben una ajuda econòmica per rebre cures en l'entorn familiar (PECEF), el 13,1% rep ajuda al domicili, el 8% en un centre de dia, el 17,8% en una residència i el  7,6% reben una PEVS (prestació econòmica vinculada al servei). 

Infrainversió estatal

José Manuel Ramírez, president de l'associació autora de l'informe, ha denunciat que la infrainversió estatal perjudica les arques autonòmiques, cosa que el govern català ha denunciat gairebé diàriament en els últims anys. D'acord amb l'informe, Catalunya aportava el 2014 al SAAD (Sistema per l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència) el 81% del total de la despesa -780.988.661 euros-, davant del 19% que hi invertia l'Agència Tributària Espanyola -185.527.439 euros. 

La proporció d'inversió en l'aplicació de la dependència és ara sumament desigual, segons afirma l'associació. L'Estat assumeix un 22% del total i les comunitats autònomes han de desembutxacar el 78% restant. La llei, doncs, no deixa escapatòria a les regions que confiaven en una inversió compartida al 50% entre les dues administracions. 

Davant d'aquesta realitat, l'associació es planteja presentar una demanda contra el Govern de Mariano Rajoy per obligar-lo a aportar al pressupost que es destina a l'aplicació de la llei els recursos necessaris perquè pugui ser complerta i atendre totes les persones que hi tenen dret.

Llista d'espera del 37% a Espanya

Al conjunt de l'Estat quasi quatre de cada 10 dependents, el 37%, estan esperant prestacions o serveis als quals tenen dret. El dictamen detalla que a la llista d'espera de 130.760 persones cal sumar-hi els 315.000 dependents moderats que tenen dret a incorporar-se al sistema des del passat mes de juliol.

Per atendre aquests 455.000 dependents amb el pressupost aprovat pel 2016 "es necessitarien 25 anys per cobrir el sistema", ha assegurat José Manuel Ramírez, qui també ha afirmat que "resulta pràcticament impossible que es pugui donar una resposta", quan la despesa mitjana per dependent és de 6.600 euros anuals. 

L’informe recorda que hi ha 1.191.406 persones en situació de dependència reconeguda a Espanya, és a dir, 25 de cada mil espanyols necessiten ajuda per poder realitzar les activitats bàsiques de la vida diària, en major o menor mesura. Concretament, 411.235 persones tenen una dependència de Grau I (moderada), 435.130 de Grau II (severa) i 345.041 de Grau III (gran dependència), de les quals al voltant de 750.000 reben prestacions i la resta no. 

Morts que ja no esperen

La llista d'espera per rebre prestacions s'ha reduït en 175.000, respecte del juny de l'any passat. Malgrat que la dada pot semblar positiva, no ho és. La disminució existeix, segons apunta Ramírez, no perquè s'hagi atès més gent, sinó gràcies a què molts han mort esperant l'ajuda i a la mort de molts que ja la rebien. 

En aquesta radiografia de la dependència s'observa que el 78% de les persones ateses viuen en el seu domicili, mentre que el 22% es troben en residències. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article