Com evitar els estereotips sobre salut mental en els mitjans?

Salut, CAC i l'entitat Obertament editen una guia de recomanacions adreçades als periodistes amb l'objectiu d'acabar amb l'estigma


Una de cada quatre persones té o tindrà un problema de salut mental, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i moltes el viuen en segona persona perquè algú del seu entorn en té. Paradoxalment, sovint els mitjans de comunicació, mirall de la societat, tracten els trastorns com a infreqüents i contribueixen a estigmatitzar els ciutadans que hi conviuen.

Així es desprèn de la guia 'Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals', un treball dirigit als periodistes i impulsat pel Departament de Salut, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) i l'Associació Obertament, que s'ha presentat aquest matí en un acte al Col·legi de Periodistes.

"Els problemes de salut mental són habituals, d'interès general i estigmatitzats", recull l'informe, que identifica alguns tractaments inadequats dels problemes de salut mental en els mitjans, com ara considerar-los infreqüents i aïllats, referir-se a les persones diagnosticades com a violentes, perilloses i imprevisibles, tractar-les amb compassió i paternalisme i confondre trastorn mental amb discapacitat psíquica o demència.

El document també constata una tendència a considerar que les persones amb trastorns mentals estan incapacitades i condemnades a conviure-hi, com si tots fossin incurables i les persones no poguessin portar una vida normalitzada. A més, rebutja l'ús d'un diagnòstic com a nom propi i dels termes 'esquizofrènic' i 'bipolar' per referir-se a la personalitat dual o múltiple, ja que "aquesta adjectivació negativa perpetua falses creences i estereotips".

Casualitat versus causalitat

El passat mes de març la cobertura mediàtica de l'accident aeri de la companyia Germanwings, que feia la ruta Barcelona-Düsseldorf, va encendre les alarmes, per titulars com "El piloto de Germnawings padecía una enfermedad mental".

Sembla un instint natural de les persones i, en especial, dels periodistes buscar el perquè de les coses. No obstant, són moltes les entitats que van denunciar que els problemes de salut mental del pilot van emprar-se com a mòbil del delicte, estigmatitzant tot el col·lectiu que té o ha tingut trastorns mentals i que no ha comès cap acte violent.

L'informe presentat avui demana evitar "titulars alarmants i morbosos que incloguin la salut mental de manera gratuïta per captar l'atenció" i exigeix que aquesta dada només s'esmenti quan sigui imprescindible per entendre correctament una notícia. "Tenir un problema de salut mental no és un factor causal de les conductes violentes", podríem dir que es tracta d'un factor casual.

"Per la seva influència en l’opinió pública, els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals ajudant a combatre estereotips", recorda el document, que insta a qualsevol persona a adreçar-se a Defensa de l'Audiència del CAC o al programa d'actuació d'Alerta Estigma, de l'entitat Obertament, si troba un contingut o una representació que considera inadequada o estigmatitzant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article