El nombre de persones amb idees suïcides augmenta arran la crisi

Departament de Salut intenta frenar l'augement amb un protocol per a persones en risc


Els experts i els informes alerten que des de la crisi, el nombre de suïcidis ha augmentat. Per això el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va decidir engegar al 2013 el Codi de Risc de Suïcidi. Un protocol que a dia d'avui ja està implantat en el 40% del territori i anuncien que al 2015 s’implantarà a la resta de Catalunya.

El suïcidi és actualment la primera causa de mort a Cataluña entre els menors de 34 anys i també han augmentat les hospitalitzacions per intentar-ho. Entre els factors més destacats pels psiquiatres es troba la crisi. Tot i que les taxes de mortalitat per suïcidi a Catalunya són inferiors a les de Espanya i Europa, les xifres alerten i per això el Departament de Salut va engegar un pla de seguiment per a persones en risc, ja que els metges afirmen que la clau per lluitar contra el suïcidi és la prevenció i la desestigmatització de les víctimes. 

El Departament de Salut, a falta de campanyes, va decidir copiar dos programes pilot de prevenció que es desenvolupen des de fa anys als hospitals de Sant Pau i de Parc Taulí de Sabadell al posanr en marxa el Codi de Risc de Suïcidi presentat al 2013. Aquest protocol consisteix en monitoritzar les persones en risc seguint els casos d’intent rere la deshospitalització. L’estratègia, a dia d'avui, ja està implantada en el 40% del territori i al 2015 s’implantarà a la resta de Catalunya.

Aquesta iniciativa va sorguir de la preucapació de dades com que segons l’Anàlisi de Mortalitat a Cataluña, entre el 2007 i el 2012 el nombre de persones mortes per aquesta causa va augmentar un 36% o de l’ informe ‘Efectes de la crisi económica en la salut de la població de Catalunya’ de l’Observatori de Salut de Catalunya, que reflexa que mentre que a 2008 es van registrar 27,3 intents per cada 100.000 dones i 15,3 per cada 100.000 homes, a 2012 van augmentar a 33,8 i 21,6, respectivament.

La preocupació també venia per part de les declaracions d'experts com la responsable del Pla de Salut Mental, Cristina Molina afirma que el 87% de las persones que ho intenten patien ja algun trastorn mental; del metge de l'Hospital de Sant Pau, Santiago Durán que declara que arran la crisi hi ha més "gent amb més problemes econòmics i socials” i que també defensa el major factor de risc és “haver-ho intentat amb anterioritat”; o del director de la Agencia de Qualitat i Avaluació Sanitaria (AQuAS), Josep María Argimon, que revela que les dades ja alarmats d’intents són inferiors a les reals perquè el registre no recull els intents “que es resolen a urgències”.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article