Estudiants de l'UPC inventen una cadira de rodes desmuntable i ‘low cost’

Està dissenyada per contribuir a la inclusió social de persones amb discapacitat als països amb pocs recursos


Una cadira de rodes que es munta i es desmunta en 15 minuts, té un cost de 70 euros i està fabricada amb dues rodes de bicicleta, dues rodes de carretó d’hipermercat i tubs de fontaneria de plàstic. Aquest és el nou invent del Bernat Villa i l'Adrià Sallés, dos estudiants del grau en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte a l'ESEIAAT de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Aquesta és el resultat del projecte final de grau dels dos estudiants que han batejat com 'Do it yourself Wheelchair'. Es tracta d'una cadira pensada perquè persones properes a l'usuari la puguin construir, muntar i desmuntar elles mateixes amb materials propis i més accessibles de cada regió. L'objectiu és promoure aquest disseny a països de l'Àfrica i altres en vies de desenvolupament.

Un cop muntada, la cadira té les mateixes prestacions i ofereix la mateixa confortabilitat que les cadires de rodes convencionals: disposa d'un coixí al seient, un reposapeus, una empunyadura per empènyer-la, un respatller i unes rodes autopropulsables. A més, com qualsevol altre model, té una vida útil d'entre tres i cinc anys, en condicions normals d'ús.

Per ajudar a construir-la, els alumnes han elaborat un tutorial intuïtiu. Aquest contempla dues talles conceptualitzades, l’Standard i la Kids, amb pesos que oscil·len entre els 15 i els 20 kg. Per altra banda, compta amb un kit d'eines i un kit de recanvis per si cal fer reparacions.

La discapacitat en dades

Segons l'Organització Mundial de la Salut, 70 milions de persones al món necessiten una cadira de rodes, però només el 15,5% se la poden permetre.

Les dades encara són més esgarrifoses a la Índia. Gairebé la meitat de les persones amb discapacitat s'han d'arrossegar elles mateixes, mentre que el 38,6% utilitza una crossa i el 9,7% no té cap possibilitat de moure's fora del llit. A més, el 78% de les persones amb discapacitat motriu tractades a aquest país no ha tingut mai accés a una cadira de rodes.

Un projecte que traspassa fronteres

En el seu plantejament, i d'acord amb la gravetat de les dades, els estudiants van apostar per un objectiu triple: contribuir a la inclusió social de persones amb discapacitat als països del tercer món, millorar la mobilitat per a persones amb pocs recursos i promoure la utilització de recursos propis per fabricar la cadira.

Arrel del bon resultat d'aquest projecte, la Fundació Isidre Esteve ha decidit incloure'l dins el seu programa ‘Do it yourself’, que pretén facilitar eines per millorar la vida de les persones a països del tercer món utilitzant l’enginyeria i fomentant les activitats físiques i lúdiques. En definitiva, un projecte amb expectatives de futur.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article