Noves tecnologies com a mètode d'intervenció social per infants i adolescents en risc

Les Jornades Òmnia de Girona aposten per a potenciar-ne aquest ús


Benestar Social i Família ha celebrat la quarta jornada territorial que el programa Òmnia, d’intervenció social a través de les TIC, dedica a l’atenció d’infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. La trobada ha tingut lloc a l’Equipament Cívic de Banyoles i ha reunit dinamitzadors, coordinadors del programa i membres d’entitats gestores dels punts Òmnia de les comarques gironines.

El Departament, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ha creat aquests espais de debat per reflexionar sobre la situació del col·lectiu d'infants i adolescents en risc d'exclusió i per tal que els agents vinculats al programa coneguin les actuacions que es duen a terme des d'entitats del territori i els punts Òmnia per atendre’ls. En aquest sentit, cada jornada ha comptat amb diverses entitats convidades que han presentat les seves experiències d’èxit.
 
La Fundació SER.GI ha estat l’encarregada de pronunciar la ponència inaugural d’avui, que ha dut per títol Intervenció amb infància i adolescència i durant la qual s’ha presentat el projecte Porta d’accés, d’acompanyament en la formació i l’educació de joves entre 16 i 18 anys a Salt. Tot seguit, el Punt Òmnia Associació per a joves TEB i el Punt Òmnia Casal Cívic Salt-Les Bernarndes han presentat els seus projectes en matèria d’atenció a infants i adolescents.
 
Taller de rimes: poesia en forma de hip hop ha estat la iniciativa presentada pel Punt Òmnia Associació per a joves TEB, ubicat al barri del Raval de Barcelona. Es tracta d’una activitat dirigida a nois i noies entre 14 i 24 anys que viuen una situació socioeconòmica complexa. Aprofitant que la cultura hip hop està molt estesa al barri, s’utilitza com a eina educativa. Els joves composen i  busquen informació per tal d'elaborar lletres sobre temàtiques socials del seu interès. També se’ls ofereixen altres activitats que els permeten enregistrar els temes o elaborar-ne un videoclip.
 
Per la seva banda, el Punt Òmnia Casal Cívic Salt-Les Bernarndes ha presentat el projecte Vincles: família, llengua i TIC, que té com a objectius principals aprendre català a través de les noves tecnologies alhora que s’enforteix el vincle mare-infant.
 
Les participants són mares de les escoles del territori que assisteixen al Punt Òmnia acompanyades dels seus fills i filles. Moltes d'aquestes mares, d’origen subsaharià, no han estat escolaritzades i tenen poc coneixement de la llengua catalana.
 
Aquesta ha estat la darrera jornada territorial, després de les que es van celebrar el mes de juny a l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, el Vendrell i Lleida.
 
 
44.162 persones usuàries del programa Òmnia
 
El programa Òmnia es va crear l’any 1999 per una iniciativa conjunta dels Departament de Benestar Social i el Comissionat per a la Societat de la Informació. Té per finalitat promoure la participació dels usuaris en la seva comunitat, afavorir l’autonomia de les persones, educar en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i evitar la fractura digital que el desconeixement de les noves tecnologies pot causar entre els ciutadans. Des d’aquest espai es detecten les necessitats d’aprenentatge individuals i col·lectives i es promou l’adquisició de coneixement compartit, ja que s’utilitza un model educatiu d’intervenció que fomenta la socialització i la integració social, i transmet valors democràtics, solidaris i participatius.
 
Actualment el programa compta amb 117 punts Òmnia a tot Catalunya que l’any passat van atendre un total de 44.162 persones usuàries.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article