L’Hospital de Bellvitge defineix per primer cop tres subtipus de trastorn de compra compulsiva

Es calcula que aquesta patologia afecta entre el 6 i el 7 per cent de la població


La Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions Comportamentals del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha publicat recentment tres estudis que proporcionen nous coneixements sobre el trastorn de compra compulsiva. Entre d’altres aportacions, defineixen per primer cop tres subtipus de compradors compulsius, comparen el perfil de l’afectat per aquest trastorn amb el perfil del pacient amb altres addiccions comportamentals (com ara el joc patològic o l’addicció al sexe o a les noves tecnologies), i analitzen la resposta al tractament.
 

Un dels grups de persones afectades es correspon majoritàriament amb homes addictes al joc patològic, mentre que altres dos grups identificats són dones amb estudis i actives laboralment (on l’aparició és més tardana), o noies joves amb problemes amb els estudis o la feina i personalitat ansiosa/depressiva (on l’aparició és més precoç).

Tanmateix, també han identificat el perfil majoritari afectat pel trastorn de compra compulsiva en comparació amb altres addiccions comportamentals. En aquest cas els compradors compulsius són sovint dones, tenen un nivell més elevat de psicopatologia i presenten un perfil de personalitat amb nivells més elevats d’impulsivitat, evitació al dany, dependència de la recompensa, persistència i cooperació.

Una patologia estesa, però encara poc estudiada

Els estudis, que han estat coordinats per la Dra. Susana Jiménez, responsable d’aquesta Unitat i membre de la Xarxa d’Excel·lència CIBERobn, indiquen que aquesta patologia afecta entre el 6 i el 7 per cent de la població i representa aproximadament el 5% de les consultes anuals que atén la unitat específica del HUB. Malauradament, però, és un trastorn encara poc estudiat i alguns manuals de referència com ara el Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals (DSM) de l’Associació Americana de Psiquiatria encara no el classifiquen com a patologia específica.

Segons destaca la Dra. Susana Jiménez, la compra compulsiva “presenta una elevada comorbiditat amb trastorns de l’humor, de l’ansietat, alimentaris, obessivocompulsius, i per ús de substàncies”, per la qual cosa les causes de la malaltia són molt diverses. “Hi intervenen factors neurobiològics, com ara alteracions del sistema de neurotransmissió, activació de l’àrea cerebral frontoparietal, sistema límbic i circuits de recompensa; factors psicològics com ara trets de personalitat d’elevada impulsivitat, compulsivitat i extroversió, i factors socials com ara esdeveniments vitals estressants, i el materialisme”, explica la doctora.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagés i Canaleta CARDEDEU El Poble que a la seva Estació de Tren no tenen MARQUESINES I TENIN UNA RIERA BRUTA
1.
L´HOSPITAL DE BELLVITGE ...Tindrian que dir quel Trastorn de la Compra Compulsiva , el pateixen els RICS . no pas el pobres o aturats es facil entendre no el pateixin .Aquesta Emfermetat greu es de las clases medias o clases altas economicament Balla gent en molts diners SI No tens diners no tens Trastorns de Compra Compulsida , per que ja no entres pas a comprar ha ha ha Alguna ventaja tenia que ser pobre NO Pateixes TRASTORN DE COMPRA COMPULSIVA Que compren coses que despres no fan servir han de donar o tirar a la basura .
  • 1
  • 1

Comenta aquest article