PP i Junts pel Sí impedeixen que la ILP d'Educació prosperi al Parlament

'Podeu matar el debat al Ple però el debat social seguirà ben viu al carrer', han assegurat els promotors de la iniciativa


Aquest dimecres, 18 de maig, ha tingut lloc al Parlament un ple específic per debatre la ILP d'Educació, una iniciativa impulsada per 170 entitats que proposa una nova Llei que garanteixi una educació "pública i gratuïta per a tothom en totes les etapes educatives". La ILP, però, no tirarà endavant perquè PP i Junts pel Sí han aprovat esmenes a la totalitat del text presentat.

El ple del Parlament només havia de decidir si la ILP passava a debat en una comissió parlamentària posterior. Tot i tenir el suport de la CUP, CSQEP i PSC i comptar amb l'abstenció de C's, la majoria parlamentària de PP i Junts pel Sí ha bloquejat aquesta opció."Per què fan una llei de ILPs quan en 15 minuts volen llençar a la paperera una iniciativa legislativa popular per l'educació?" ha preguntat Rosa Canyadell, professora jubilada, ex portaveu d'USTEC·STEs (IAC) i membre de la Comissió promotora de la ILP quan s'ha dirigit als parlamentaris.

Anna Simó, parlamentària de Junts pel Sí, ha defensat l'esmena a la totalitat del seu grup parlamentari perquè considera que la ILP no concorda amb el programa electoral de la coalició. Simó ha proposat treballar per modificar l'actual Llei d'Educació, la LEC, i crear una taula de debat a partir d'aquesta. A la presentació de la ILP només hi han assistit un 30% dels parlamentaris.

"Potser s'ha aturat el debat parlamentari, però no el debat social", ha dit al Social.cat Ramon Font, portaveu de la USTEC i membre de la Comissió promotora de la ILP, que ha assegurat que perseveraran amb "les reunions amb la comunitat educativa i continuarem denunciant el model educatiu classista i diferenciador que tenim ara". Font no s'ha estat de denunciar els partits que "volen superar el marc autonòmic però s'alien amb el PP, això no era un projecte de país?".

Una ILP amb 96.000 firmes de suport

L'elaboració d'una proposta de Llei d'Educació que garanteixi la gratuïtat i l'accés universal a l'ensenyament, des de la guarderia i fins a la universitat; l'eliminació dels concerts amb les concertades i la plena democràcia als centres va agrupar, ara fa un parell d'anys, més de 150 entitats del món educatiu que van decidir impulsar una Iniciativa Legislativa Popular. Al llarg d'aquests dos anys s'han aconseguit gairebé 95.000 firmes i s'han fet més de 250 xerrades per debatre com ha de ser el nou model educatiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Rosa Maria Berga
1.

Si tenim la Llei d'educació de major consens (LEC) perquè no deixeu que es desenvolupi ?

  • 1
  • 0

Comenta aquest article