Tret de sortida de la campanya #LaInfànciaNoPotEsperar de la FEDAIA

La Federació ha presentat aquest matí la iniciativa i el vídeo promocional durant el 19è congrés de l'agrupació a Barcelona


La taxa de pobresa dels menors de 16 anys a Catalunya és del 28,8% segons una enquesta de l'Idescat publicada al maig. Paradoxalment, Catalunya és un dels territoris de la UE que menys inverteix en polítiques de protecció a la infància i la família: un 0,9% del PIB davant de l'1,4% d'Espanya i el 2,2% de mitjana europea.

Aquesta realitat incòmode és la que pretén denunciar i revertir la nova campanya de la FEDAIA, la federació d'entitats catalanes que treballen amb infants en situació de desemparament.  Sota el lema "La infància no pot esperar", la iniciativa i el vídeo promocional s'han presentat aquest dimecres a Barcelona, en el marc del 19è Fòrum de la Fedaia.  

La campanya pretén sensibilitzar sobre les necessitats dels infants, explicar el perquè aquesta etapa és decisiva per al desenvolupament de les persones i les repercussions que comporta créixer en un entorn ple d'obstacles. Alhora, però, busca mobilitzar els ciutadans i fer-los còmplices per canviar la situació actual.

"Hi ha un fracàs evident en referència als temes que treballem a la FEDAIA. Per això seguim llançant campanyes", ha lamentat Jaume Clupés, un dels tres vicepresidents de la federació. “Necessitem que la ciutadania prengui consciència que és necessari un canvi estructural. Calen solvents sistemes socials que donin suport als infants i les seves famílies al llarg de tot el seu cicle vital”, ha apuntat la presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez.

Invertir en la infància, segons ha dit, es la manera de "prevenir despeses futures i evitar duplicar o triplicar les inversions per les desigualtats socials".

Dues propostes concretes

La FEDAIA entén que, per avançar cap el camí correcte i que els infants puguin trencar el cercle de la pobresa, cal garantir la igualtat d'oportunitats en l'educació. Catalunya i Espanya hi destinen només un 3,4% i un 4,3% dels seu Producte Interior Brut, una xifra encara molt llunya a la mitjana europea del 5,25%.

Així mateix, la federació reitera la necessitat d'una prestació econòmica universal de criança, altrament coneguda com la PEUC, adreçada a famílies amb fills a càrrec d'entre 0 a 17 anys. Es tracta d'un ingrés de 2.500 euros l'any per fill que compactaria les diferents ajudes i prestacions amb l'objectiu de cobrir el 50% del cost de criança de l'infant, segons va explicar la FEDAIA el setembre.

La tinenta d'Alcalde de Barcelona Laia Ortiz ha remarcat la necessitat de tenir en compte la veu dels infants a l'hora de dissenyar les polítiques: "els hem d'escoltar. Hem de fer camí al seu costat, ni davant ni darrera, i això representa un canvi en la visió de les institucions", ha reblat. Aquest és precisament el títol del 19è fòrum Fedaia: "Fent camí amb els infants".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article