Habitatges d’ús turístic, la importància dels percentatges


El passat 8 de novembre Girona despertava amb una notícia que sorprenia la ciutadania: l’Ajuntament de Girona fixava el topall a 15% d’habitatges d’ús turístic (HUT) als diferents barris i sectors de la ciutat. Aquesta notícia va posar en alerta als moviments i entitats que treballen pel dret a l’habitatge, així com als partits de l’oposició, que no van tardar a reaccionar i posicionar-se en contra d’aquesta decisió. Tot i això, l’equip de Govern del consistori gironí va portar al ple de l’Ajuntament la modificació del Pla General d’Urbanisme, que permetia actualitzar la normativa relativa als HUT. Finalment, va ser aprovada, obrint així la possibilitat d’ampliar el nombre d’HUT a la ciutat, fet que provocarà una disminució en el total d’habitatges de lloguer a l’abast de la ciutadania. La decisió de l’equip de Govern gironí, es va justificar, atesa la urgència, davant la finalització imminent de la moratòria vigent de llicències d’HUT en alguns barris de la ciutat.

Per entendre el malestar generat per aquesta decisió unilateral de l’equip de Govern cal recordar que el 2017 les veïnes del Barri Vell i Sant Pere, varen crear la plataforma Més Barri Menys Pisos Turístics, per denunciar la proliferació desmesurada d’HUT i la gentrificació que estaven patint alguns barris de la ciutat. Els diferents equips de Govern mai s’han pres seriosament les denúncies i reivindicacions d’aquesta plataforma. El 2018 presenten una moció per a la limitació de les llicències d’HUT, que va ser desestimada. La tardor del 2018 es presenta una Iniciativa Ciutadana pel Dret a l’Habitatge. El 2019 presenta més de 1.000 signatures a l’Ajuntament per tal de debatre i buscar solucions a l’estat de l’habitatge a la ciutat. Aquesta iniciativa ciutadana és desestimada al·legant que des del consistori ja s’està treballant pel dret a l’habitatge. Finalment, i davant la pressió popular, de col·lectius, entitats i associacions de veïns, s’aprova una moció de moratòries per llicències d’HUT, que l’equip de Govern triga a fer efectiva i tan sols ho fa en els barris que consideren oportuns.

Girona ha arribat, avui en dia, a 748 HUT. La majoria, un 65%, al Barri Vell. En altres barris, com l’Eixample, tan sols un 7%. Segons manifesta el regidor d’urbanisme, un percentatge ínfim o fins i tot nul. Quin és el percentatge d’habitatge disponible a la ciutat? Segurament, no és ni un 15%, ni un 7%. Seguint la lògica del regidor, podríem dir que és inexistent.

L’accés i la permanència a un habitatge a la ciutat de Girona s’ha convertit en una missió gairebé impossible per a les famílies que viuen en règim de lloguer. La manca d’oferta d’habitatges fa que els preus siguin inassumibles per a la majoria de famílies, que es veuen abocades a pagar preus abusius o a la itinerància residencial. Per no parlar de les persones que viuen soles, siguin joves o grans, que es veuen obligades a compartir habitatges, moltes vegades en situació d’amuntegament, sovint poc dignes.

Les entitats i col·lectius que treballem pel dret a l’habitatge, no podem ser actors impassibles davant les polítiques que dificulten, encara més, l’accés a l’habitatge de les famílies. Hem de posicionar-nos, hem de posar-nos al costat d’aquelles que veuen vulnerats els seus drets essencials. Hem de demanar, exigir si cal, que les polítiques que es desenvolupen als nostres municipis tinguin en compte a tota la ciutadania, i sobretot, els sectors més desfavorits.

En l’àmbit de l’habitatge calen, doncs, polítiques valentes i consensuades entre els representants polítics i els actors socials. A Girona tenim la sort de disposar d’un espai de confluència que hauria de servir per debatre i arribar a consensos, la Taula pel Dret a l’Habitatge. Aquí hi trobem representats diferents agents amb experiència contrastada en aquests temes i que volen donar suport en la construcció de les polítiques que han de millorar la situació d’habitatge de la nostra ciutat. Costa d’entendre perquè s’ha menystingut l’espai i als seus participants i no s’ha pogut debatre aquest tema de cabdal importància en el si d’aquesta taula.

Aquest article ha estat escrit per Marc Puntunet Roca, coordinador de l’àrea d’habitatge social de la Fundació SER.GI.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article