Envelliment actiu


En moments de dificultats com l'actual, és necessari que el nostre país destini part dels seus recursos, cada vegada més escassos a polítiques de millora de la de vida actual i futura de la nostra població gran.
 
L'any 2012 és l'any Europeu d'envelliment actiu i s'haurien d'aplicar noves polítiques encaminades a:
 
·  Fomentar l'autonomia al llarg del cicle de vida
·  Promoure i afavorir un envelliment participatiu en la vida social, cultural, familiar i econòmica del territori
·  Prevenció de la dependència de la gent gran
 
El terme "envelliment actiu" va ser adoptat per l'Organització Mundial de la Salut justament amb aquesta intenció: transmetre un missatge més complet que el de l'envelliment saludable, fins llavors dominant, i reconèixer aquells factors que condicionen l'envelliment de les persones i les seves possibilitats de viure autònomament més enllà de la mera atenció sanitària. 
 
L'Organització Mundial de la Salut (OMS), defineix l'envelliment actiu com "el procés pel qual s'optimitzen les oportunitats de benestar físic, social i mental durant tota la vida, amb l'objectiu d'ampliar l'esperança de vida saludable, la productivitat i la qualitat de vida en la vellesa". En aquest procés es valora que les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) juguen un paper fonamental a l'hora de millorar la qualitat de vida dels nostres majors i de perllongar la seva independència, però també de prevenir futurs problemes i de manejar satisfactòriament la seva dependència crònica en cas que la pateixin.
 
L'envelliment de la nostra societat és una realitat i hem de ser conscient que per aquest motiu les necessitat futures cada vegada seran mes importants. 
 
Hem de ser capaços de saber aprofitar l'expertesa de les nostres persones grans, dinamitzant la vida social, cultural i el desenvolupament econòmic del nostre país, i a l'hora ser capaços de realitzar un bon acompanyament en el procés d'envelliment per a garantir i millorar la seva qualitat de vida. 
 
De fet, un dels millors missatges per transmetre els valors als nostres infants és el respecte per les persones grans i posar les bases per poder aplicar les polítiques adequades amb l'objectiu de garantir un procés d'envelliment saludable i positiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Mònica Nadal
1.

Certament Raimón, no es parla gaire de l'envelliment ni de les oportunitats que aquest fet demogràfic donarà a professionals de la sanitat, serveis,les tic etc. És molt important per a mi revaloritzar l'envelliment, parlar d'envellimet actiu, pensar en serveis i diferents escenaris per a ells i comptar amb la seva activa participació. Molt interessant el teu article.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article