Dones, una participació enriquidora


Des del Govern de la Generalitat de Catalunya centrem la commemoració d'enguany del Dia Internacional de les Dones en recordar i retre homenatge  a totes les dones que van defensar la instauració de la democràcia i que van permetre que les dones poguéssim exercir lliurement la nostra participació directa en la vida pública a través del dret al vot. D'aquest fet ja s'han complert 80 anys i ha permès l'entrada de les dones a l'esfera pública, representant, sense cap mena de dubte, una de les grans transformacions socials i culturals del segle XX. Es tracta, però, d'un procés inacabat.
 
Després de tots aquests anys hem de reconèixer que s'han donat passes endavant pel que fa a la participació de les dones en les organitzacions de base dels partits i en posicions polítiques rellevants. A Catalunya tenim una presidenta del Parlament, una vicepresidenta del Govern, i un elevat percentatge de diputades que han arribat a ser el 43% de l'hemicicle. Tot i això, les dones encara hem de demostrar molt més que els homes per poder arribar a ser candidates als llocs més elevats de direcció de qualsevol organització. 
En aquest context es produeix encara un doble desequilibri. Per una banda, un desequilibri horitzontal, que fa que la presència de les dones en els àmbits públics no sigui equilibrada respecte la dels homes, i que alhora en els àmbits privats les dones siguin les que assumeixen la major part de les responsabilitats. I per l'altra banda, un desequilibri vertical, que fa que la participació de les dones en els àmbits públics sigui més aviat en llocs de base i no tant en llocs de presa de decisions. Malgrat les xifres de que parlava més amunt, cal tenir present que el percentatge d'alcaldesses és només del 14.2%.
Cal redreçar aquests desequilibris i establir unes relacions socials en què dones i homes compartim per igual les responsabilitats a l'àmbit públic i també a l'àmbit privat. Hem de construir un model de relacions en què les oportunitats per accedir a llocs de poder i de presa de decisió no estiguin condicionades per la pertinença a un sexe, sinó per les capacitats, els coneixements i les experiències  adquirides al llarg de la vida. 
Les dones tenim una manera diferent d'entendre la vida, veure-la i viure-la, aquest fet, més que ser un obstacle, és una font d'enriquiment de la qual la societat no en pot prescindir. Les dones del segle XXI hem de prendre consciència d'aquest poder i exigir amb energia posicions de responsabilitat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article