I si fem una cooperativa?


Empreses familiars que veuen trencada la cadena del relleu generacional, empresaris que volen retirar-se sense liquidar el negoci o plantilles senceres que davant la crisi decideixen apostar per la seva feina. Cada cop més trobem a Catalunya exemples de projectes empresarials amb formes jurídiques clàssiques que asseguren la seva supervivència a partir de la transformació en cooperativa. 
 
En aquestes experiències trobem que el pas a cooperativa ha implicat que els treballadors adquireixin responsabilitats individuals i col·lectives, assumeixin riscos i passin a controlar el seu futur. I la dinàmica participativa que el model demana, ha generat més motivació i cohesió de l'equip, millora de la productivitat i dels resultats econòmics.  
 
En el cas de les associacions o altres formes jurídiques associatives, no existeixen tantes experiències. Però els darrers anys, el desenvolupament de la col·laboració entre les administracions públiques i la iniciativa social mitjançant la prestació de serveis en forma de concertació, contracte o convenis ha suposat un canvi important en el sector social. 
 
Moltes associacions, nascudes originàriament des del voluntariat i amb un objecte social vinculat a la defensa de drets de determinats col·lectius, han evolucionat cap a entitats, que sense perdre l'objectiu fundacional, han incrementat de manera important la seva activitat econòmica.
 
És en aquest punt, amb l'augment de l'activitat empresarial, que habitualment va acompanyada de l'increment del personal contractat i de la revisió d'alguns aspectes del projecte, que algunes associacions es plantegen l'evolució cap a la fórmula cooperativa com opció jurídica i de model que s'ajusta millor a la nova realitat i permet incorporar una millora en la participació de les persones membres.  
 
En el cas de les associacions, a més de parlar de transformació, hauríem de parlar també de creació, ja que en molt dels casos s'opta per posar en marxa el nou projecte cooperatiu conservant viva l'associació i fent-la sòcia col·laboradora de la cooperativa. 
 
La decisió de mantenir o no l'associació depèn de diversos factors, en alguns casos de tipus identitari o missional i en altres de més utilitaris.

Sigui en forma de transformació, sigui creant la cooperativa per articular l'activitat econòmica, el procés permet enfortir el projecte amb tot el que aporta aquesta fórmula professional amb valor social.
 
A més, el caràcter no lucratiu queda garantit a través de la cooperativa d'iniciativa social, forma contemplada per llei que demana constituir-se sense afany de lucre entre d'altres condicions.  
 
Aquestes i altres són algunes de les reflexions que diverses associacions del nostre país es fan davant els nous escenaris que es dibuixen en el sector social producte de la crisi econòmica, valorant que la cooperativa amb caràcter d'empresa social pot ser una bona opció de futur.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Olga Ruiz
3.
#2 Hola Pau Esteve he vist el teu comentari demanant bibliografia sobre el tema de constituir cooperatives des de les associacions.
En funció del tipus d'informació que cerquis, a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya estarem encantats de resoldre els teus dubtes. Pots trucar-nos al 93318 81 62 o bé escriure'ns a [email protected]
Moltes gràcies!
Olga Ruiz - responsable de comunicació de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
  • 0
  • 0
pau esteve vallada-costera
2.

on es podria trobar mes informacio al respecte....
algun llibre per exemple.....
merci

  • 0
  • 0
Francisco Roldán Barcelona
1.

Som moltes les persones que creiem en la cooperació i el recolzament mutu i participem als moviments socials, associacions, etc. i ens hem trobat d´avant d´un control i extermini de la nostra participació per part de les administracions. Al davant unes poques eines i que no arriben a possibilitar la reparació dels danys soferts..
Molt interesant
Gràcies

  • 2
  • 0

Comenta aquest article