Nous valors per a una nova societat


Recentment s'ha commemorat el Dia Internacional de l'Educació no Sexista. Per aquest motiu, i des de fa dos anys, des de l'Institut Català de les Dones  i el Departament d'Ensenyament s'organitzen jornades per visibilitzar algunes de les iniciatives i bones pràctiques que s'estan fent a les escoles i a l'ensenyament secundari del nostre país per fomentar els valors coeducatius.
 
L'àmbit de l'ensenyament és clau per avançar en la desactivació de les discriminacions per raó de gènere, és des de l'educació des d'on podem facilitar nous espais mentals a infants i joves per tal que puguin desenvolupar-se de manera lliure i superant els paràmetres limitadors que dicten els estereotips.
 
La societat ens atorga unes característiques diferents a dones i homes i ens construeix una identitat de gènere d'acord amb les pautes socials i culturals vigents. Des de sempre, i també ara, aquestes pautes assignen a la categoria masculina un grau superior de drets i llibertats, i han legitimat el poder i l'autoritat masculina, mentre la categoria femenina ha estat investida de submissió, adaptació i fins i tot, conformisme.
 
La perpetuació d'aquests estereotips ha marcat el sistema de relacions interpersonals entre homens i dones, no només en l'àmbit públic, sinó també en el privat i han  provocat que les relacions de parella es vegin alterades per rols sexistes i no siguin unes relacions basades en la igualtat i la llibertat. Al llarg de tota la nostra vida, homes i dones estem immersos en un procés socialitzador i anem construint la nostra identitat. Aquesta identitat acaba responent, en major o menor mesura, als estereotips interioritzats en funció dels estímuls i aprenentatges que anem rebent del nostre entorn.
 
En aquest procés intervenen, en primer lloc, la família i l'escola, però també hi juguen un paper important els mitjans de comunicació, el cercle de relacions on ens movem, els espais on desenvolupem les nostres activitats, la cultura que assimilem (literatura, etc).
 
Si volem construir una societat millor, lliure de relacions abusives i de discriminacions per raó de gènere, hem de potenciar i estimular que les noies i els nois, les dones i els homes del futur, puguin experimentar vivències i relacions no limitades per uns estereotips sexistes, i així desenvolupar-se en igualtat d'oportunitats. Revisem els nostres valors i observem si són coherents  amb la nova societat que volem.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article