Estigmatitza o no estigmatitza Lucia Etxebarria?


Avui us escric aquestes línies sense tenir una opinió clara sobre la pregunta que formulo al títol d'aquest text. A l'inici de l'estiu la cadena de televisió Telecinco va posar en marxa un dels seus reality show. Ja sabem com són aquests tipus de programes i també els seus personatges, per això trobar-nos amb la cara de l'escriptora Premi Planeta, Lucia Etxebarria, ens va sobtar a molts i, fins i tot, confesso que vaig dedicar una nit de divendres a un Sálvame Delux per veure com la Terelu Campos intentava "entrevistar" a l'escriptora.
 
D'ençà d'aquella entrevista em vaig assabentar que Etxebarria havia abandonat el reality show perquè els seus companys li feien mobbing i perquè va patir un atac d'ansietat. No sé si ha estat a partir d'aquestes declaracions o no, o d'altres entrevistes que va fer en altres mitjans abans de presentar-se a aquest concurs, però les paraules malalta mental, depressiva i boja no han parat de sonar en tota mena de programes similars al de Sálvame, però també en mitjans de comunicació d'aquests que diem "prestigiosos".  
 
Aquesta podríem dir que fins ara és la part dolenta. Imagineu, per si encara no heu vist o llegit res d'aquest tema, a col·laboradors de Telecinco parlant sobre la salut mental de Lucia Etxebarria com si tinguessin el càrrec d'experts en el tema i fossin un DSM amb potes i, de pas, parlant també de la vida privada de l'escriptora. I la part bona? No sé si és bona però és menys dolenta que la primera. Aquesta dona, que porta molts llibres escrits a les seves esquenes, és llesta i s'ha pres la molèstia de documentar-se amb dades i de, segons diu, parlar amb associacions i professionals de la salut mental. Vist així, ens trobem amb una dona que és un personatge públic, que fins ara tenia un prestigi com a escriptora i que sembla que pugui portar una vida "normal" com molts altres ciutadans (deixant de banda la seva intervenció al reality show). És a dir, un exemple d'una persona que en un moment de la seva vida a pogut patir una mala salut mental i que ha sabut sortir endavant. 
 
El problema, i que sembla que mai tindrà solució, és la barreja d'una Lucia Etxebarria intentant donar dades i conceptes sobre salut mental, intentant donar exemple per altres persones que hagin pogut passar per situacions semblants a la seva vida i dient: "no us preocupeu si ara esteu malament podreu sortir-vos-en i estar bé com estic jo ara" en un programa com és un Sálvame. Contingut i canal de comunicació per on es vol retransmetre aquest contingut no encaixen. Suposo que és per això que encara no he trobat resposta a la pregunta que he formulat al principi: Estigmatitza o no estigmatitza els trastorns de salut mental el personatge de Lucia Etxebarria? 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article