El Pla d'Ajuda Alimentària de la Unió Europea té els dies comptats?


El 1986 el Consell de la Unió Europea va aprovar unes normes per tal que els productes agrícoles emmagatzemats pels organismes públics d'intervenció es destinessin a ajuda alimentària a les persones més necessitades. Aquest pla tenia aquesta doble finalitat.

Durant tots aquests anys l'import obtingut de la subhasta pública dels productes d'intervenció ha permès als Estats membres que participen en el pla, adquirir productes de primera necessitat per tal de distribuir-los a les persones més necessitades a través de diverses entitats benèfiques.

Amb el pas del temps la quantitat de productes emmagatzemats s'ha anat reduint i la UE ha incrementat la partida financera assignada als Estats membres que va destinada a la compra d'aliments.

A Espanya el responsable d'aquest pla és el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a través del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA).

El Ministeri publica licitació a empreses agroalimentàries per tal d'obtenir els aliments i fer-los arribar als beneficiaris a través d'entitats acreditades, ONG etc. FESBAL i Creu Roja col.laboren amb el Ministeri amb la utilització dels seus magatzems i la seva correcta distribució.

Segons dades publicades en premsa s'atenen uns 2.000.000 de persones amb una situació econòmica o familiar molt precària que els impedeix adquirir aliments de forma regular.

Les entitats els distribueixen de forma gratuïta o bé directament a través de punts de lliurament o banc d'aliments o cuinant-los en les seves instal·lacions (menjadors socials, cases d'acollida etc.)

Cal puntualitzar que les persones beneficiàries d'aquests productes tant si son individus, famílies o agrupacions tenen una situació de dependència social econòmica justificada, valorada d'acord als criteris de tècnics de les entitats i aprovats per les autoritats competents. Hi ha un comitè de seguiment i es realitzen diverses inspeccions.

Els productes són variats, bàsics, de qualitat, de fàcil manipulació i conservació i que no necessiten refrigeració: arròs, llegums, pasta, conserves de peix, farina, etc.

El motiu de l'escrit és degut a que es diu que aquest pla s'acaba a mitjans 2014. Tot i que no hi ha confirmació oficial hi ha moltes veus autoritzades que van advertint del seu final, això sí, que la UE destinarà recursos en forma de diners amb la mateixa finalitat.

Com a voluntària d'un punt de lliurament d'aliments i que ha anat comprovant al llarg de tres anys els beneficis d'aquest ajut, se m'han creat molts dubtes: els diners destinats a aquest fi arribaran de forma directa al beneficiari per tal que pugui adquirir el paquet d'arròs que, ara, obté quinzenalment? On aniran a parar els diners de la UE per aquesta finalitat? Qui els gestionarà? Serem les entitats socials les que haurem d'adquirir els productes que no rebrem?

És lamentable que es doni una situació com aquesta en que tanta i tanta gent no pugui comprar aliments però sí la problemàtica social per manca de feina ha arribat a uns límits altíssims, com garantiran els governs la subsistència a aquestes famílies?

Calen concrecions i explicacions clares sobre el que passarà amb l'esmentat Pla d'Ajuda Alimentària a les persones més necessitades de la UE en aquest 2014.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article