Mobile World Congress 2014


Segons es pot llegir a la pàgina web del Mobile World Congress, “durant quatre dies, del 24 al 27 de febrer, la Fundació Mobile World Capital Barcelona acollirà el major esdeveniment mundial de telefonia mòbil”.

Enguany, aquesta trobada mundial engloba altres iniciatives enfocades a diferents públics; el 4yfn dirigit a emprenedors, mPowered Industries al voltant de la salut, el turisme, el marketing i els mitjans audiovisuals o el Programa Ministerial que espera superar les 129 delegacions governamentals de l’any anterior.

A peu de carrer podrem trobar una selecció d’experiències mòbils en una app anomenda Mobile Ready. Aquesta ens permetrà, per exemple, gaudir de descomptes en algunes botiges o veure un drac en realitat augmentada sobre la Casa Batlló.

I també, per primer cop, els ciutadans tindran accés al Mobile Social Day que coorganitzen Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona, la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i l’àrea de Mobilitat per a Tothom (m4all) de la Mobile World Capital Barcelona. El Mobile Social Day tindrà lloc el dia 26 de febrer al Mobile World Centre, espai que vol acostar a la ciutadania les realitats del sector tecnològic. En aquesta primera edició s’informarà als ciutadans de totes les oportunitats laborals i formatives que actualment hi ha en el sector de les tecnologies mòbils i es podrà lliurar el currículum a la quarantena d’empreses que està previst que hi participin.

Des de la Mobile World Capital s’estan impulsant una sèrie d’iniciatives que clarament cerquen tenir un impacte positiu de manera continuada. Les més reeixides actualment en són tres mSchools, mHealth i l’m4all.

mSchools pretén que estudiants de secundaria de Catalunya treballin a l’aula amb tecnologia mòbil. Compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i té com a objectiu reduir les taxes d'abandonament escolar, millorar el rendiment dels alumnes i, en última instància, preparar millor als estudiants per les necessitats que imposa el món digital d’avui.

mHealth, que vol fer possible que les tecnologies mòbils s'introdueixin en els sistemes de salut i la cura sanitària per millorar la qualitat de vida de les persones i els pacients.

I l’m4all, que vol garantir l'accés de tothom a les solucions mòbils, ja siguin persones en risc d'exclusió social, persones grans o amb discapacitat.

Totes aquestes propostes no obliden la seva responsabilitat envers la societat. Les tecnologies mòbils estan impactant a tots els sectors i cal que ningú es quedi enrere i aprofiti les oportunitats que ofereixen.

És cert que encara falta camí per recórrer i que cal escoltar quines són les necessitats i urgències socials. No podem menystenir les campanyes i propostes crítiques, hem de ser capaços de trobar camins que ens permetin transformar els costats més foscos tot reforçant els aspectes positius.
Seria interessant promoure acords a nivell internacional que estableixin uns drets i deures tant per les operadores i fabricants d’aparells com pels SmartCitizens, o ciutadans connectats. Podrien incloure àmbits com els de la privacitat de les dades, la responsabilitat medi ambiental, garantir l’accés per a tothom i, sobretot, posar al servei del desenvolupament sostenible les tecnologies al voltant de la mobilitat.

Potser podríem començar proposant el reconeixement d’un Dia Internacional del Mòbil per a tothom que doti de sentits i voluntats a la tecnologia, no podem pensar que és neutra i que no tenim responsabilitats sobre el seu, tant ciutadans com sector privat i públic. Aquest dia ens serviria per a gaudir de tot allò de bo que té i per reflexionar i corregir per tal de seguir millorant-la.

De moment aprofitem les oportunitats que tenim molt a prop i seguim reivindicant la millora en tots els seus àmbits durant el Mobile World Congress 2014.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou Barcelona
1.

Molt bona explicació, Miret, però tinc un dubte xeistencial: mantindrem els humans alguna de les capacitats bàsiques de mirar-nos, escoltar-nos, xerrar de tu a tu, tocar-nos i fer-ho tot més a poc a poc ?. Gràcies.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article