Cooperatives socials: vint anys caminant junts.


L’any 1994 naixia la Sectorial d’Iniciativa Social en el marc de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Aquest fet suposava la culminació del procés iniciat per un grup de cooperatives del sector social que es venien reunint regularment per compartir idees i estratègies. Gedi, Feines de Casa, Drecera o Femarec van ser algunes de les cooperatives impulsores del projecte inicial.

Des d’un principi la tasca del grup va tenir una doble mirada. A nivell intern, per reforçar i consolidar els diferents projectes empresarials. I externament, difonent el model cooperatiu en la gestió de serveis socials i contribuint de manera activa a l’articulació del sector que llavors començava. Això va fer que alguns dels responsables cooperatius d’aquella època participessin en la creació primer de l’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya, precursora de l’actual Confederació i, posteriorment, en el naixement de la Taula del Tercer Sector Social.

Enguany celebrarem aquest vintè aniversari amb una realitat plenament consolidada. Cent dotze cooperatives formen part de la Sectorial, amb una diversitat d’àmbits d’actuació que és reflex de l’evolució que ha viscut el sector durant tots aquests anys. El cooperativisme, que històricament a sabut donar resposta a les demandes econòmiques i socials de cada moment, també va saber ajustar les seves propostes a les necessitats que la construcció de l’estat de benestar del nostre país va anar dibuixant.

Coincidint amb aquesta fita al calendari, el programa Latituds de TV3 ha emès durant les darreres setmanes un parell de programes dedicats a les cooperatives que mostrava la seva acció i les seves propostes. Els reportatges Cooperatives per atendre persones i Economia social i solidària han permès conèixer de prop cooperatives socials com Suara, Delta, Encís, Xarxa Gedi o Frescoop. Capacitat d’adaptació a la crisi i a les noves realitats, voluntat transformadora, aposta per les persones, participació i generació de valor social han estat alguns dels elements de reflexió que els diferents representants entrevistats aporten durant les seves intervencions.

Aquests aspectes són comuns al conjunt de les cooperatives socials, que amb la seva feina diària, oferint serveis vinculats a l’educació, la sanitat i l’acció social, atenent milers de persones, treballen també en defensa d’un model, d’una manera de fer que cada cop genera més interès. Fa uns dies, en una sessió de treball de la Federació, un expert en màrqueting i innovació ens deia que actualment el cooperativisme és tendència, però que cal centrar el missatge per fer-lo més entenedor. Potser si. Tan important com fer és explicar què fas.

Vint anys i mirant endavant. En front, reptes importants: canvi d’època, noves necessitats, drets socials qüestionats, dificultats financeres, ... No dubteu que les cooperatives socials sabran estar a l’alçada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article