La Barceloneta: xarxa social, cultura i ciutat


La riquesa del teixit social dels barris no es genera d’un dia per l’altre però la possibilitat de trencar-los definitivament és relativament fàcil davant situacions com les que es donen a la Barceloneta.

Amb els estudiants de treball social i educació social no és la primera vegada que fem un treball sobre un territori determinat i i alguna vegada hem escollit la Barceloneta com a referència. Des de les dos professions sabem de la importància de fer un anàlisi dels recursos de que disposa un barri i poder fer un exercici de detecció de necessitats que poden ser expressades pels ciutadans o bé analitzades des del punt de vista dels serveis socials.

Però en un territori no només hi han una sèrie de serveis i recursos si no que sobre tot hi ha persones que hi viuen. A més, hi ha relacions entre els veïns que suposen especialment per a la gent gran saber que hi ha algú pendent de com es troba.

A la Barceloneta els pisos son de 30 metres quadrats la gran majoria, però hi ha suficient per tenir un parell d'habitacions i una cuina-menjador. No cal haver llegit massa d'antropologia per adonar-se'n que aquest tipus de vivenda i un clima agradable generen molta vida al carrer de sempre. I la vida al carrer amb veïns de tota la vida generen unes sinèrgies que no es poden construir de manera artificial. És més, en el cas de destruir-les serà impossible de tornar-les a refer perquè tot plegat acaba generant una cultura de barri peculiar i, com a als barris de les ciutat, única.

El sentit de pertinença de les persones del barri és molt fort donades aquestes circumstàncies i, malgrat ens pugui semblar impossible en una ciutat tant gran, la gent es coneix entre ella. Per allò bo i per allò no tant bo.

Tanta vida al carrer, als carrers i a les places al llarg del temps ha generat tota una xarxa social d'associacions i moviment veïnals des de fa dècades que, com altres barris, han lluitat pel barri i davant de totes les amenaces que han tingut les darreres dècades.

Ens han fet creure que la llei de la oferta i la demanda és una qüestió intocable i que no s'hi pot intervenir. Potser és que el discurs únic econòmic i de model social és el dominant als mitjans de comunicació i s'ha impregnat a la nostra cultura. Ens han fet creure que només hi ha la opció d’intentar cada cop ser més rics. Així doncs, des d’aquesta òptica, tota aquesta estructura de veïnatge, de xarxa i cultura popular mor en quan hi ha una plaga invasora i descontrolada (a més d'il·legal) que fa pujar els preus dels lloguers i pressiona fortament als vells que sempre han viscut al barri perquè marxin.

Tot això si es deixa morir no tornarà mai més. No es podrà reinventar si de manera descontrolada fem un canvi de veïns que no tenen el més mínim sentit de pertinença al territori. Tot ha començat ja amb el carrer Pescadors fent per darrera vegada els guarniments a les festes majors per falta d'un relleu truncat (ens ho explica João França a CatalunyaPlural -26/8/2014-).

Lògicament, la qüestió de la Barceloneta no és una situació aïllada si no que té a veure amb un model de ciutat. Situacions semblants passen especialment a Ciutat Vella, a la ofegada Sagrada Familia i passaran quan les grans superfícies arrosseguin en poques setmanes tota la vida de barri, botigues i mercat a Horta.

Per fer de treballador social i d'educador social als barris cal endinsar-se més allà de les bases de dades a les que hi puguem accedir i cal veure de quina manera es mobilitzar la gent i com. Cal entendre el passat i el present dels territoris i tenir clar que el barri és de la gent que hi viu i que el professional només podrà romandre allà amb el seu permís.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep Pagès Canaleta CARDEDEU VALLES ORIENTAL
6.
EL 11 DE SETEMBRE Per mn LA DIADA Ja ques fara ...LA .. V ... a BARCELONA Diria jo quel ajuntament deijara a les botigas grans botigas i supermercats obri poguin pobrir JA Que rebaran molts turistes catalans aquel dia . Han de aprofita tot acta ques faixi a la Ciutat .Lo ques una vergonya TRIAS COBRI lo que cobra de Sou i moltes persones mal viuen al carrers de Barcelona pasan gana he EL Que te que ser Alcalde per E.R.C. al Ajuntament d4e Barcelona tindria que anar a LA BARCELONETA .. a saber que pasa tindria que demanar els veins quels preocupa per el aportar solucions si es Alcalde pero beix amaga el ala i no hi vol anar no es vol mullar molt que diguen he JUNQUERAS Ves tu per LA BARCELONETA Taniu que esta amb la gent de la Barceloneta ara mes que mai
  • 0
  • 1
Josep Pagès Canaleta CARDEDEU VALLES ORIENTAL
5.
Oscar .. no es culpa de un Partit Politic , lo que pasa a la Barceloneta , tampoc delTRIPARTIT que mandaba Catalunya ho de C.I.U. ARA .. Es culpa de les administracions Publicas Catalanes Sigui Ajuntament , sigui Generalitat ,, sigui Diputació tots junts tenen culpa Culpa de no fer les coses ben fetes duran anys DE Ser tan Bons amb els de fora als Immigrants quels deixen fer lo que volem EL TOT MANTA es un bon ejemplo clar . SI No cumpleixen amb la LLEI se treuen dels carrers i per sempre .. ELS TURISTES no han de benir a Catalunya a agafar Borretxeres als carrers i fer escaldols a molestar a la nostra gent en especial gent gran . Ningu a de aguantar quels de FORA PIXIN I CAGUIN ALS nostres carrers aixo TRIAS es baixarta els pantalons com Alcalde com Ajuntament SI Vols te respentin festa respectar tambe per els de fora Siguin turistes ho Espanyols ......
  • 3
  • 0
Josep Pagès Canaleta CARDEDEU VALLES ORIENTAL
4.
Oscar .. com deia la propaganda dels socialistes fa un temps ... FETS I NO PARAULES .. Fets i no mes promeses . PROU DE MENTIRES caldria dir els politics . Prou Botellones als carrers de Catalunya ja no dic nomes a Barcelona Aqui TOTS ELS Ajuntaments PERDEN AUTORITAT I PODER ALS CARRERS I AIXO ES UN PERILL .. els .. TOT MANTA tindria que posar en Alerta als Ajuntaments que mirin que pasa cuan no sa fa cumplir la llei i posa ordre desde el primer dia . .. Ami sóc Independentista Català per seru als meus Veïns me ban pintar al meu COTXE ban posar ESPANYA muban fer Castellans Espanyols que odien als catalans LA Policia Local molt castellana tambe no ha fet res al respecta no sentu pas me proteja la policia local . LA Guardi Civil ara resulta Roba Estelades . A Barcelona a LA BARCELONETA .. Un jo baix tenir la meva primera novia al primer amor , baix caminar per aquels carrers fa uns anys , baix anar a les seves fantasticas platges , Restaurants , bars tot feia olor a Mar a bona gent . Ara LLUITEN Per no perdre tot allo que tenien i el seu Ajuntament no els ajuda gaida Recordu un programa Que se hiba hinchando un globo de aire el presentador feia una pregunta si la contestaba la pasaba al altra Tot se acababa cuan estallaba el GLOBU tocaba al que li toques TRIAS noi te a ESTALLADO ATI EL GLOBO i com ara eres tu el Alcalde te toca solucionar les coses Mirar de posar orden i neteja AL CARRER FALTA SEGURATAT I ORDRE Se respecti a la Policia per aixo qui no cumpleix amb la llei es tanca SI EL TOT MANTA es algo ilegal fora del carrer ja LES BOTIGUES SE ALEGRARAN MOLT
  • 3
  • 1
Oscar Martínez
3.
Josep, moltes gràcies pels comentaris. Està clar que això que passa no és una qüestió d'un o altra partit polític si no una qüestió de la instutució: L'Ajuntament. No val fer actuacions de quatre en quatre anys ni prendre mesures quan s'ha anat de les mans. La resposta política en aquest cas sembla a cop de nota de premsa: un dia ensenyo la GU passejant pel barri, un altra dic que compraré nosequants pisos, un altra dic que utilitzaré la taxa turística per un altra us que la que està registrada al Parlament, un altra que instalaré una seu de GU al barri (quan això fa temps que se sap que es farà i no té res a veure amb les reivindicacions actuals...).
Gràcies pels comentaris Josep.
  • 3
  • 0
Josep Pagès Canaleta CARDEDEU VALLES ORIENTAL
2.
Lo que pasa a la Barceloneta , no siguen tontos ni idiotes .. no te tota la culpa el actual Alcalde de Barcelona SR TRIAS si una mica Per no actuar rapido y mano dura Borratxos a pasar la nit ala preso Multa a tots que PIXEN I CAGAN AL CARRER i ferles netajar lo que embruten . Molta mes ma dura contra LOS BOTELLONES Hu faixin Turistes , Espanyols ho Catalans cal treura el alcoholdel carrer ja ... HI Per els carrers les persones han de anar ben bestides no despullades SOBRE EL ASFALTO QUES POSIN ROBA Ropa . .. Cal trobur les Solucions ara no esperar al Verano que viene TRIAS Noi ati te a estallado el globo se ha hido llenando llenando y alfin a estallado Pero mucha mucha culpa la tienes los anteriores Alcaldes de Barcelona los socialistas Sabian del problema pero miraban para otro lado no hasian nada como tu TRIAS .. Haora si este que fer algu hi ben fet si no voleu perdre turistes de calitat bons a familias FER FORA ALS Borratxos .... LA Barceloneta i els que i viuen tot el any alla I PAGAN ELS SEUS IMPOSTOS Mereixen sels respecti i millor tracta departe del ajuntament i Generalitat
  • 3
  • 0

Comenta aquest article