Activa't per transformar la realitat


Potenciar les capacitats de les persones, grups i comunitats per desenvolupar-se i resoldre els seus problemes és un dels principis fonamentals del treball social que els professionals apliquem de manera transversal en l’exercici de la nostra professió. En alguns projectes esdevé la clau per a transformar realitats, d’entrada personals però a mitjà i llarg termini també col·lectives.
 
És el cas d’Activa’t, una iniciativa innovadora que pretén respondre a les necessitats que presenta actualment el col·lectiu jove --concretament d’entre 21 i 28 anys, en situació d’atur o amb dificultats econòmiques i socials— a la qual el Col·legi de Treball Social s’ha sumat per diversos motius. En primer lloc, en una situació de crisi tan greu com la que estem vivint, els col·legis professionals hem de fer una opció política i estratègica encaminada a la transformació de la societat, i un dels instruments és la col·laboració en projectes com aquest.
 
En segon lloc, la realitat del treball social ens mostra que els joves són un col·lectiu que pateix especialment els efectes de la manca de sortides i perspectives laborals, fins al punt de veure’s abocats a situacions que freguen l’exclusió social. En aquest sentit, un projecte vinculat al foment de a l’autocupació que ajuda els joves a treballar la fortalesa interior i que afavoreix l’empoderament per seguir lluitant i prendre les regnes de la pròpia vida resulta del tot oportú i necessari.
 
L’objectiu és potenciar l’autoconeixement, l’autoconfiança i la capacitat emprenedora dels participants per convertir-los en subjectes actius de la seva situació, i per aconseguir-ho es treballen competències com la comunicació interpersonal, la mediació i la gestió de conflictes, i l’elaboració i gestió de projectes, entre d’altres.  
 
Els col·legis professionals som antenes de la realitat i hem de poder captar els fenòmens en què estem immersos per generar oportunitats que afavoreixin el canvi. Els treballadors i les treballadores socials creiem que la millor fórmula per a crear-les és a través del treball xarxa, sumant esforços i propiciant sinèrgies, afavorint l’empoderament institucional i mirant de transformar la realitat des de la reflexió-acció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Maria Rosa Monreal L'Hospitalet
1.

Molt ben argumentat Juan Manuel, i espero que aquesta força amb que parles ens acompanyi en el proper Congres de Serveis Socials Bàsics del qual ets un membre del Comite Cientific, ara cal esperonar als companys per que participin del #CSSB14.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article