Les paraules tenen amo


Potser sou dels que amb aquest article descobrireu que sou “treballistes”. És a dir, persones que creuen que no hi ha vida fora del treball. De que només el treball dóna un lloc social i un sentit d’existència.

La veritat és que hi ha noms il·lustres que s’han enfrontat a aquest tema. Segurament el més conegut és Lafargué (1842-1911). Gendre de Karl Marx i activista polític va escriure Dret a la mandra. Un text en que des d’una posició marxista reivindica el fet de no treballar i destinar les energies al que anomenava drets del benestar.

Com sabem la historia no ha anat en aquesta direcció i actualment ens trobem amb l’oportunitat de recuperar la crítica de fons a la lògica “treballista”: només permet un projecte de futur vinculat a tenir feina.

Potser van ser els ni-ni qui ens van obrir els ulls a una posició diferent en relació a l'ocupació. Amb aquells joves que no treballaven, no buscaven feina, no estudiaven i no volien fer-ho, el terme desocupat era insuficient. No es tractava amb persones marcades per la falta de feina i de futur laboral. Els joves construïen el seu futur al marge. Ara ens passa quelcom similar amb un altre col·lectiu: els aturats de llarga durada que no tenen cap expectativa de tornar a participar de manera continuada en el mercat de treball.

Ens adonem que en realitat la plaça de des-ocupat només es pot habitar quan la persona -tingui o no feina- té clar que la seva construcció identitària passa per la feina. Es a dir, només és desocupat qui està en una posició “treballista” de la vida social.

Deia l'escriptor i periodista Manuel Vázquez Montalbán que les paraules tenen amo. La paraula “treball” també. Una prova d’això és que estem acostumats a que el problema de la inserció laboral s’expliqui només en termes d'ocupabilitat i no pas de dominació i desigualtat. Vist així, potser sí som “treballistes”. Potser per poder repensar les servituds que suposen aquesta posició caldrà desvelar qui és l’amo de la paraula “treball”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article