Ara que vénen eleccions


El 2015 serà un any farcit de convocatòries electorals i, per tant, un any ple d’oportunitats perquè la ciutadania expressi la seva opinió. Les eleccions són també el moment en que els partits polítics s’obren a escoltar les propostes que els arriben de les diferents organitzacions i agents socials. La primera cita la tenim marcada pel 24 de maig amb les eleccions municipals. Aquell dia cadascun de nosaltres tindrà l’opció d’escollir als representants que definiran les polítiques del nostre municipi durant els propers quatres anys. Els ajuntaments, en tant que poder polític i òrgan de gestió més proper als ciutadans, són claus per desenvolupar polítiques de generació d’ocupació i d’inserció que garanteixin la necessària cohesió social. És per tot això que des de la Federació de Cooperatives de Treball hem fet arribar un seguit de propostes i mesures a totes les formacions polítiques amb voluntat que siguin incorporades als programes de govern. L’objectiu final no és altre que promoure les cooperatives de treball, una forma d’empresa basada en les persones, amb valors i capaces d’oferir solucions concretes un bon nombre de problemes existents a la societat, especialment la manca de feina.

Des del cooperativisme defensem que la creació d’ocupació és la primera i la més important de les polítiques socials, ja que treballar és la base del desenvolupament de les persones i de l’estabilitat de les famílies. Per això treballem potenciant la creació de cooperatives i les dades ens diuen que anem avançant: l’any 2014 les cooperatives van generar a Catalunya 2.174 llocs de treball, una xifra que representa un increment del 5,6% respecte l’any anterior; el 80% de l’ocupació generada a les cooperatives és de caràcter indefinit; gairebé el 50% de llocs de treball a les cooperatives els ocupen dones; més del 5% de les persones que formen part de les cooperatives de treball són menors de 25 anys; fins a un 45% són menors de 40 anys; i les cooperatives representen el 3% del PIB a Catalunya. Aquests indicadors reafirmen la voluntat d’aportar des d’un model empresarial de l’economia social que aporta generació d’ocupació estable i de qualitat, desenvolupament humà i professional de les persones membres i cohesió i solidaritat als territoris on actua.

Les propostes s’articulen en dos eixos: la promoció de la cultura cooperativa i l’impuls de l’enfortiment i la consolidació de les cooperatives. Pel que fa al primer, d’entre les mesures destinades a la promoció, destaquen la creació de mecanismes de suport específic per a la incorporació de persones joves, menors de 25 anys, a les cooperatives i el foment de l’aprenentatge del cooperativisme a les escoles de primària i secundària mitjançant accions com la creació de cooperatives d’alumnes o el programa Fescoop. També l’increment de les dotacions pressupostàries dels programes municipals destinats a la creació de cooperatives i la col·laboració en programes com Municipi cooperatiu o Barri cooperatiu. I finalment, el reconeixement del cooperativisme com agent social i econòmic amb presència en el diàleg institucional i en els espais de decisió econòmica i laboral on s’impulsen polítiques de formació, treball i desenvolupament social i local.

El segon eix, contempla accions d’enfortiment i consolidació com establir incentius econòmics que afavoreixin la creació de noves cooperatives (ajuts a la constitució i a la incorporació de persones sòcies, ajuts per a la transformació d’empreses i associacions en cooperatives de treball). Específicament, creació d’un fons de garantia per donar suport a les empreses en concurs de creditors amb voluntat de continuïtat sota el model cooperatiu. Pel que fa a als concursos públics i pensant especialment en la important contribució de les cooperatives d’iniciativa social en la gestió de serveis municipals vinculats als sectors social i educatiu, es proposa l’aplicació eficient de clàusules socials en la contractació basades en el compromís efectiu de creació d’ocupació, el desenvolupament local i la cohesió social. Finalment, demanem la creació d’instruments que millorin l’accés al finançament i la capitalització de les cooperatives per a la realització de nous projectes i per una òptima adequació financera i l’impuls de mesures que promoguin la innovació a les cooperatives mitjançant accions d’orientació i assessorament com jornades i cursos de sensibilització per accedir a nous mercats que les facin créixer.

Totes aquestes propostes s’articulen en torna a la idea que una aposta política per propostes econòmiques vinculades al cooperativisme passen necessàriament per apostar per l’economia social com a sector i model econòmic vàlid pels municipis, i molt en especial, per la producció de serveis en àmbits claus com el social. Cal que sigui considerat de manera transversal als programa electorals i en els posteriors programes de govern. L’aportació del nostre sector és fonamental per afrontar la crisi social, en la perspectiva de construir ciutats i pobles molt més cohesionats socialment. Això és així perquè l’economia social aporta uns valors socials que donen resposta a la crisi de valors que està en l’origen de la crisi actual i de la inestabilitat del sistema econòmic. Restem a l’espera per conèixer el que ens ofereixen els futurs alcaldes i alcaldesses del nostre país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Olga Ruiz
3.
#2
Hola Toni
Pots consultar les mesures de foment del cooperativisme que ha elaborat la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya directament al nostre web al següent enllaç: http://www.cooperativestreball.coop/coneix/recursos/mesures-foment-del-cooperativisme

Qualsevol dubte, estarem encantats de respondre-hi.
Olga
  • 0
  • 0
Toni Marín Breda
2.

Hola,

Encapçalo una llista electoral independent i estic molt interessat en la promoció del treball cooperatiu i col·laboratiu. Em podries fer arribar l'enllaç o el document que heu fet arribar als diferents grups polítics per estudiar les propostes que feu i veure si les podem afegir al nostre programa.


Gràcies

  • 0
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU VALLES ORIENTAL
1.
Les campanyes de les Eleccions els dies abans de del dia de les Eleccions SON Com els Dias de NADAL Son molt macus TOT SON BONES PARAULES Bones Intencions , son dias de Felicitat . De fer promeses hi mes promeses UN Diu Jo Ofereixo 100 puestos llocs de Treball En ve unaltra de unaltra Partit hi diu JO hufereixo 300 jocs puestos de Treball LA Millor oferta feta es la de Rajoy no fa molt va dir faria 3 millones de lloc de treball Clar primer en va fer 4 millones de parados amb LA REFORMA LABORAL Va fer la Retallada de LA LLEI DE LA DEPENDENCIA Repateixo els Dias abans del dia de les Eleccions hi els Dias de NADAL Son igual TOT SON BONES PARAULES Topt son promeses que despres mai se cumpliran clar LLASTIMA Duri tan poc aixo tan macu LLASTIMA Costi tan de creura lo que diuen tots els politics
  • 3
  • 0

Comenta aquest article